Legislativní pravidla jsou dána, přesto je důležité vědět, jak si je vykládat. Vyhledáváme proto pro Vás informace, které Vám pomohou ke snadnějšímu pochopení jak se stravovat bezpečně bez lepku.
Pacienti s celiakií mohou bez obav konzumovat obilné destiláty. Dotaz týkající se obilných destilátů se pravidelně objevoval na všech setkáních spolků celiaků. Jednoznačnou odpověď dala legislativním rozhodnutím Evropská unie a to v Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, kde v příloze II Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost jsou v bodě 1 d) obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu vyňaty z povinnosti označovat jako alergenní složky.
číst více ....Šunka patří mezi masné výrobky, pro které jsou vyhláškou stanoveny požadavky na použitou surovinu a na jakost. Dělí se do tří kategorií.
Může být v šunce lepek? V šunce nejvyšší jakosti a ve výběrové ne. Dozvíte se, i jak je to s označením bez lepku u těchto dvou kategorií šunky.
číst více ....Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou vypracovalo Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.
číst více ....Že je nutné uvádět alergeny i při prodeji na dálku si můžete přečíst zde.
číst více ....Shrnutí přednášky Ing.Dany Gabrovské, Ph.D., Potravinářská komora ČR. Přednáška byla přednesena na 12.Fóru celiaků 27. května 2017.
číst více ....