Informace o konání 5. FÓRA CELIAKŮ
.<>
Informace o konání 5. FÓRA CELIAKŮ .{color:blue; lang: cs;font-size: 30px;}<>
################################################
.<>
Při příležitosti Mezinárodního dne celiakie se dne 15.5.2010 konalo v době od 9 do 16 hod
***********************************************************************
.<>
ve velkém sále Úřadu městské části Praha 8, U Meteoru 6
.<>
5. Fórum celiaků .{color:red; lang: cs}<>
##########################################
V předsálí se představilo 17 prodejců, výrobců a dovozců bezlepkových potravin se širokým sortimentem bezlepkových výrobků. Návštěvníci se mohli seznámit s řadou novinek na trhu, ať už formou ochutnávek, tak si i mohli přímo výhodně nakoupit vystavované zboží.
Akce se zúčastnilo na 450 návštěvníků.
V sále probíhalo od 10:00 do 15:00 — Diskusní fórum na téma .{color:blue; lang: cs}<>
„Celiakie — nejen zdravotní problém“ .{color:blue; lang: cs;font-size: 20px;}<>
Po zahájení následovaly v dopoledním bloku, který byl věnovaný zdravotní tématice, přednášky předních odborníků na celiakii.
Jako první se představil Doc. MUDr. Miloš Dvořák, CSc. ze IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Praha a 1. Lékařské fakulty UK na téma Celiakie známá – neznámá.
Ve své přednášce se zaměřil jednak na celiakii jako takovou, kožní projev dhuring ale i na zdravotní problémy, které s celiakií souvisí – např. osteoporóza, porucha skloviny zubů a další.
Další přednáška byla věnována Laboratorní diagnostice ve screeningu a monitoringu celiakie. S tímto tématem vystoupil MUDr. Petr Kocna, CSc. z Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky a 1. lékařské fakulty UK.
Po jejich vystoupení následovala dlouhá diskuse, ve které se účastníci ptali na vše co souvisí s tím onemocněním.
Protože jedinou léčbou na celiakii je celoživotní dodržování bezlepkové diety, byl odpolední blok věnován bezlepkovým potravinám. Přednášku na téma Jak se orientovat v označování potravin z pohledu bezlepkové diety přednesla Ing. Dana Gabrovská, Ph. D. z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze.
Tato přednáška byla zaměřena i na seznámení se současnou legislativou související s označováním potravin vhodných pro bezlepkovou dietu.
V následné diskusi měli účastníci příležitost položit řadu otázek na toto téma.
Další přednáškou navázala Kateřina Reichlová, naše delegátka při mezinárodní organizace AOECS. Seznámila přítomné s připravovaným evropským jednotným licenčním systémem, který se týká označování výrobků symbolem přeškrtnutého klasu.
Dalším bodem programu bylo představení jednotlivých vystavovatelů. Vzhledem k tomu, že diskuse byly delší a chtěli jsme dát příležitost každému zeptat se na to, co ho zajímá, někteří z vystavovatelů od svého příspěvku ustoupili. Představily se tak pouze zástupkyně firem Nový Věk a Benkor.
Protože jsou účastnici těchto akcí zvyklí, že se věnujeme i finančnímu aspektu bezlepkové diety, vystoupila tentokrát paní Ing. Monika Moravčíková a seznámila nás, jak je řešený dotační systém na Slovensku. Tento příspěvek si budete moci přečíst na našich stránkách.
PODĚKOVÁNÍ .{color:red; lang: cs;font-size: 20px;}
Dovolte, abychom poděkovali všem přednášejícím, kteří vystoupili bez nároku na honorář, že věnovali svůj volný čas účasti na této akci a trpělivě zodpovídali dotazy návštěvníků.
Dále děkujeme všem vystavovatelům za to, že umožnili návštěvníkům seznámení s bezlepkovým sortimentem a jeho nákup za zvýhodněné ceny.
Především ale děkujeme všem návštěvníkům, kteří v hojném počtu přišli na tuto akci a doufáme, že pro ně byla přínosem.