Generální finanční ředitelství - sekce metodiky a výkonu daní vydalo informace k uplatnění sazeb DPH od 1. 1. 2015.
Celý text najdete na http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Informace-GFR-k-uplatneni-sazeb-DPH-od-1-1-2015.pdf
Z uvedeného materiálu vyplývá, že snížená 10 % daň se netýká celé škály výrobků bez lepku či s jeho nízkým obsahem. Spadají se pouze výrobky, které jsou základem či stěžejní přísadou pro výrobu výsledných bezlepkových potravin.
Připravenou směsí k výrobě potravin je myšlen produkt, z něhož je bez dalšího či s přidáním minimálního množství surovin např. vody připravena výsledná potravina ke konzumaci či spotřebě.
Půjde tedy o různé mouky (kukuřičná, kokosová, pohanková, rýžová apod.), směsi na těsta a pečení (chleba, pečiva, dortů, buchet, placek, palačinek apod.), kypřící směsi, krupice, strouhanky na obalování, které jsou určené pro přípravu bezlepkových potravin.
Nespadají sem tedy hotové výrobky jako chléb, pečivo, těstoviny apod.