Shrnutí přednášky Ing.Dany Gabrovské, Ph.D., Potravinářská komora ČR. Přednáška byla přednesena na 12.Fóru celiaků 27. května 2017.
Výtah z přednášky "Bezlepková dieta – Jak na ni" týkající se značení potravin vhodných pro bezlepkovou dietu:
Legislativa
- 1169/2011 NAŘÍZENÍ o poskytování informací spotřebitelům o potravinách (Evropský parlament a Rada)
- PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 828/2014 ze dne 30. července 2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům – prováděcí nařízení, určuje, jak má dobrovolná informace týkající se lepku vypadat (limity, podmínky)
1169/2011 NAŘÍZENÍ
JEDNÁ SE O OBECNÉ POTRAVINOVÉ PRÁVO:
– vztahuje se na potraviny a nápoje, nebalené potraviny, jídla ve stravovacích zařízeních a potravinové doplňky.
Povinné údaje (článek 9) – složení, nutriční údaje, výrobce (PPP), alergeny, množství, DMT, DP, návod, skupiny;
každá látka nebo pomocná látka uvedená na seznamu v příloze II nebo odvozená z látky či produktu uvedených na seznamu v příloze II způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě;
Dobrovolné údaje (článek 36) – informace o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách; vhodnost pro vegany, vegetariány, referenční hodnota příjmu
- PŘÍLOHA II k Nařízení 1169/2011
LÁTKY NEBO PRODUKTY VYVOLÁVAJÍCÍ ALERGIE NEBO NESNÁŠENLIVOST
- 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy ;
b) maltodextrinů na bázi pšenice ;
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského.
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 828/2014
A. Obecné požadavky
BEZ LEPKU Tvrzení „bez lepku“ lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, více než 20 mg lepku/kg.
VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU Tvrzení „velmi nízký obsah lepku“ lze použít pouze tehdy, pokud u potravin, činí obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, nejvýše 100 mg/kg.
B. Dodatečné požadavky na potraviny obsahující oves. Oves, obsažený v potravinách označovaných jako „bez lepku“ nebo „s velmi nízkým obsahem lepku“ musí být speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg.
Závěr přednášky:
- Lepek jako alergen musí být ve složení vždy uveden.
- Tvrzení bez lepku do 20mg lepku/kg
- Tvrzení s velmi nízkým obsahem lepku do 100 mg/kg
- Dle Státní potravinářské a zemědělské inspekce – stopové množství lepku – do 50 mg lepku /kg potraviny