Informace k celozrnnému bochníku (Kaufland)

Celozrnný bochník nabízený v pekařském pultu společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. není bezlepkový.

Společnost v pekařské části prodeje nabízí celou řadu dopečených nebalených pekařských výrobků. V nabídce je také celozrnný bochník 750 g (celozrnný chléb, ze zmrazeného polotovaru).

Na etiketě výrobku bylo uvedeno složení: celozrnný rýžová kvásek, přírodní kvásek, voda, celozrnný rýžový kvásek, rýžová mouka, voda, slunečnicová semínka, sirup z invertního cukru, karamelový sirup, sůl, droždí.

Tento výrobek vzbudil v bezlepkové komunitě velký zájem a bohatou diskusi. Na základě toho i jistého podezření (chléb svým vzhledem ani chutí neodpovídal rýžovému chlebu), jsme iniciovali aby bylo provedeno stanovení obsahu lepku. Výsledek podezření potvrdil, že chléb není bez lepku. Byl stanoven obsah lepku > 80 mg/kg potraviny. Tato hodnota nesplňuje ani podmínku pro označení potravin „bez lepku“ ( <20 mg lepku /kg potraviny) ani preventivní označení „může obsahovat stopy lepku“ (< 50 mg lepku/kg potraviny).

S tímto výsledkem byla společnost Kaufland Česká republika v.o.s. seznámena, došlo k řádné kontrole výrobku. Kontrola prokázala špatný překlad složení chleba z anglického jazyka. Ve skutečnosti se jedná o chléb celozrnný žitný. Společnost se za tuto závažnou chybu omluvila a etiketu výrobku předělala.