Doplňky stravy a léčivé přípravky

DOPLŇKY STRAVY

Doplňky stravy se uvádí do oběhu pouze balené. Legislativa doplňků stravy není v rámci EU harmonizována. Doplňky stravy v rámci ČR tvoří samostatnou kategorii potravin, která je upravena vyhláškou č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, ve znění pozdějších předpisů.

Při nákupu doplňků stravy by spotřebitelé měli být opatrní.

Doplňky stravy se někdy snaží vyvolat dojem, že se jedná o léčiva, která mohou vyřešit zdravotní problémy spotřebitelů. Doplňky stravy jsou potraviny a platí u nich také povinnost týkající se označování alergenů.

Jak rozlišit doplněk stravy od léčiva:

Na obalu doplňku stravy, i v reklamě na něj, musí být výslovně uvedeno slovní spojení „DOPLNĚK STRAVY“.

Na obalu léčivého přípravku a v příbalové informaci je uvedeno tzv. registrační číslo v předepsaném formátu (např. 95/312/99-C).

Vzhledem k tomu, že doplňky stravy nepodléhají před svým uvedením na trh žádnému předběžnému schvalování, věnuje SZPI jejich kontrole zvýšenou pozornost.

O nebezpečných doplňcích stravy vždy informuje SZPI veřejnost na svých webových stránkách, webu Potraviny na pranýři nebo prostřednictvím médií formou tiskových zpráv.

DOPORUČENÍ: před nákupem pečlivě prostudovat etiketu, v případě nejistoty se poradit s lékařem, lékárníkem nebo výživovým specialistou.

Spotřebitel by měl mít před nákupem vždy možnost seznámit se s úplným složením doplňku stravy (i když se prodává na internetu nebo přes sociální sítě).

Web Nutrivigilance CZ

Státní zdravotní ústav zřídil  webové stránky pro hlášení negativních dopadů doplňků stravy. Portál slouží ke sběru informací od veřejnosti týkající se jejich negativních zkušeností s konzumací mimo jiné doplňků stravy.

Zdroj: www.szpi.gov.cz/clanek/doplnky-stravy.aspx

LÉČIVA (LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY)

V případě registrovaných léčivých přípravků je výrobce povinen udávat složení léku. Informace o složení jsou uvedené v příbalovém letáku léčivého přípravku případně také v souhrnu údajů o přípravku, které jsou dostupné například v databázi léků na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Na obalu léčivých přípravků musí být uvedena účinná látka přípravku. Složení léčivého přípravku na vnějším obalu nemusí být uvedeno, je součástí příbalového letáku pod bodem 6 (případně souhrnu údajů o přípravku také pod bodem 6). Zvýraznění alergenů se ve výčtu látek obsažených v léčivém přípravku neuplatňuje. Léčiva totiž nepodléhají stejným regulacím jako potraviny a doplňky stravy. Bohužel v tomto případě je na straně léčivých přípravků informace o obsahu alergenů méně zřejmá, než je tomu díky zvýraznění u potravin a doplňků stravy.

V případě nejasností ve složení léků ohledně přítomnosti složky obsahující lepek doporučujeme upozornit lékaře, který předepisuje lék na předpis na skutečnost, že jsem já osobně nebo mé dítě celiak, a pokud kupujeme léčivo bez předpisu, zeptat se přímo v lékárně. Magistr v lékárně by měl ze složení léčiva umět alergenní složku identifikovat a nabídnout náhradu.