BRAMBŮRKY, BRAMBOROVÉ CHIPSY A DALŠÍ LUPÍNKY A SNACKY

Bramborové lupínky, chipsy jsou velmi oblíbenou pochutinou. Odborníci na výživu nemusí souhlasit s jejich častou konzumací, nicméně dnes je možné vybírat z velmi široké nabídky nejen bramborových lupínků, ale i zeleninových a luštěninových lupínků a snacků. Výrobci se snaží snižovat obsah soli a tuku. Lupínky/chipsy/snacky nejsou jen smažené, ale i pečené. Velmi přísně je sledován obsah procesního kontaminantu akrylamidu, který se u těchto druhů potravin vyskytuje.

Terminologie (názvosloví) není v této skupině potravin přesně stanovena. Vyhláška č. 397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány definuje pouze bramborové lupínky smažené jako výrobek z brambor a zeleninové lupínky (výrobek ze zeleniny upravený smažením).

Rozdíl mezi bramborovými lupínky a chipsy je v technologii přípravy:

  • bramborové lupínky (BRAMBŮRKY) – před smažením se oplachují pouze ve studené vodě, od které jsou následně odstředěny – jedná se o tradiční českou výrobu, která se jinde nepoužívá
  • bramborové chipsy – v průběhu výroby běžných chipsů je využíváno tzv. blanšírování, tedy krátké namočení plátků ze syrových brambor do horké vody, při kterém se z brambor vyplaví část škrobů a redukujících cukrů

Další významnou skupinou jsou výrobky vyrobené smažením nebo pečením těsta vyrobeného z brambor, luštěnin, obilovin, pseudoobilovin. Tyto výrobky nazývají výrobci většinou chipsy nebo SNACKY, legislativa je přesně nedefinuje.

Z hlediska celiakie jsou lupínky a chipsy (bramborové nebo zeleninové) bezpečné jedná se o nakrájené plátky brambor nebo zeleniny, které jsou soleny, kořeněny a smaženy nebo pečeny.

Větší pozornost je potřeba věnovat snackům, kde se používají většinou bramborové vločky, bramborový škrob nebo bramborový prášek, luštěninové, obilné, pseudoobilné mouky.

Příklad složení bramborových lupínků – Česnekové kotlíkové brambůrky:

brambory, rostlinný olej řepkový, sůl jedlá, sušený česnek 2,7 %.

Příklad složení luštěninového snacku – Chipsy čočkové s příchutí zakysaná smetana s cibulkou (smažený čočkový snack s příchutí zakysaná smetana a cibule):

čočková mouka (41 %), slunečnicový olej (17 %), kukuřičná mouka, rýžová mouka, kukuřičný škrob, bramborový škrob, cukr, jedlá sůl, laktóza, sušená cibule (1 %),přírodní aroma, kvasničný extrakt, regulátor kyselosti (chlorid draselný), sušený česnek, pažitka, petržel, kyselina (kyselina citronová), sušená zakysaná smetana (0,1 %); může obsahovat stopy lepku a sóji.

Podívali jsme se na sortiment tuzemských a zahraničních výrobců a to jak lupínky vyrobené z brambor, tak snacky z brambor, luštěnin, kukuřice, případně různých směsí – ZDE.

DOPORUČENÍ

PŘI VÝBĚRU BRAMBOROVÝCH LUPÍNKŮ, CHIPSŮ A SNACKŮ VŽDY DOPORUČUJEME ČÍST ETIKETU, POKUD NENÍ NA OBALE UVEDENO, ŽE SE JEDNÁ O BEZLEPKOVÝ VÝROBEK.

U ŘADY VÝROBKŮ NAJDETE PREVENTIVNÍ OZNAČENÍ TÝKAJÍCÍ SE LEPKU.