Osteoporóza je i problém celiaků

Přední odborník na metabolismus kostí a osteoporózu prof. Palička napsal  článek s názvem Řídnutí kostní hmoty  není radno podceňovat.

Článek si můžete přečíst zde.
.
Osteoporóza je problémem celiaků z několika hledisek:
 
1/ neléčená celiakie je spojena s rizikem rozvoje osteoporózy (snížené vstřebávání vápníku, vitaminu D či autoimunitní vlivy ovlivňující metabolismus kostí)
 
2/ bezlepková dieta je považována za relativně chudší na obsah vápníku, neboť bezlepkové obiloviny obsahují podstatně méně vápníku než pšenice. Proto je nutno ve stravě celiaka dbát na dostatečný příjem vápníku v mléčných výrobcích a pravidelně konzumovat i nemléčné potraviny bohaté na vápník (teff, quinoa, amarant, sezam, listová zelenina, brokolice, zelí, kapusta, špenát, pomeranče, mořské řady, atd.) a dále potraviny bohaté na vitamin D (makrela, losos, tuňák, tresčí játra, sardinky, rybí tuk, mléko, mléčné výrobky, vejce, máslo, atd.) či potraviny fortifikované o vápník, vitamin D aj. vitaminy (př. fortifikované džusy či bezlepkové cerálie). K pravidelné lékařské péči o celiaka patří i kontroly hladin minerálů (včetně vápníku), vitaminu D a parathormonu. Při zjištění nedostatku vitaminu D, je nutno tento deficit léčit (kapky či tablety obsahující vitamin D, velmi často společně s přípravky obsahující vápník).
 
U dospělých celiaků je vhodné provést kostní denzitometrické vyšetření. Neexistuje jednotné doporučení, jak často denzitometrické kontroly provádět. Vhodné je minimálně po roce od zahájení bezlepkové diety, další kontroly určí lékař na základě zhodnocení rizik rozvoje osteoporózy.
Vedle dietních opatření je nutno zdůraznit i aktivní životní styl, neboť svalová aktivita mechanicky velmi příznivě ovlivňuje metabolismus kostí anti-osteoporotickým směrem. Samozřejmostí je nekouřit a nekonzumovat potraviny bohaté na fosfáty (př. coca-cola), jež působí naopak na kosti nevhodným způsobem.

MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D ,
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady