V rámci doprovodného programu na konferenci FOR GASTRO & HOTEL 2017 proběhl seminář Jde to i bez lepku. Společnost pro bezlepkovou dietu připravila speciální blok přednášek. Přítomní z řad výrobců bezlepkového sortimentu a provozovatelů stravovacích zařízení získali podrobné informace, jaká jsou pravidla pro výrobu bezlepkového sortimentu a zejména jaká jsou pravidla pro přípravu bezlepkové stravy.
Letošní veletrh FOR GASTRO & HOTEL 2017 proběhl 5. – 8. října v PVA EXPO PRAHA v Letňanech, přednášky se uskutečnily v rámci doprovodného programu veletrhu v pátek 6. října od 11,00 do 12,30hodin v konferenčním sále č. 1 ve vstupní hale PVA EXPO Praha Letňany.
Vystoupili přední odborníci na bezlepkovou dietu, a to Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. z Potravinářské komory ČR s přednáškou na téma Bezlepková dieta a jak na ni, kde vysvětlila, co je to bezlepková dieta, jaká jsou pravidla pro její dodržování a jaké jsou právní předpisy, které se vztahují k označování bezlepkových potravin.
Dále vystoupila Ing. Kateřina Pavelková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce s přednáškou na téma Kontroly zaměřené na obsah lepku v jídlech v zařízeních společného stravování.
Přednášky byly určené jak pro zaměstnance stravovacích zařízení a výrobce bezlepkového sortimentu, tak pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí lepku.
Počet lidí s celiakií rok od roku stoupá. I tito lidé chtějí žít normálním způsobem života a mezi to patří cestování, návštěvy restaurací a hotelů. Proto je důležité, aby zaměstnanci stravovacích zařízení věděli, jak vyhovět při přípravě bezlepkové stravy tak, aby byla bezpečná.