Kopečkové a točené zmrzliny

V roce 2018 jsme publikovali výsledky testování zmrzlin Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. Odkaz na tento článek věnovaný výsledkům stanovení obsahu lepku ve zmrzlinách a to jak balených, tak tzv. do ruky ZDE.
Tehdy bylo analyzováno 25 výrobků a až na jeden výrobek zmrzliny splnily limit pro bezlepkové potraviny.

Od té doby se trh se zmrzlinami rozšířil, vlastní zmrzliny prodávají i obchodní řetězce.
Například Globus ČR v.o.s. kromě rodinného balení zmrzliny, prodává kopečkové i točené zmrzliny v Café Globus. Široký sortiment zmrzlin pro stánkové prodeje nabízejí společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s. nebo Bohemilk a.s., kterou budete znát jako „Českou zmrzlinu z Opočna“.

Bohemilk, a.s.
(Česká zmrzlina z Opočna)

Velmi široký sortiment zmrzlin pro stánkový prodej má společnost Bohemilk, a.s., která začala vyrábět směsi na zmrzliny v roce 2012. Na stránkách najdete skupiny zmrzlin: Mixar Extra, Fredomix Premium, zmrzlinové směsi řady sorbeto, řemeslné zmrzliny, vodové směsi, speciality.

Se všemi se můžete setkat v zmrzlinových stáncích této společnosti a všechny zmrzliny jsou bezlepkové.

V nabídce mají také bezlepkové zmrzlinové kornouty.

Informace ZDE.

Mlékárna Hlinsko, a.s.

Mlékárna Hlinsko vyrábí směsi na mléčné zmrzliny (32 příchutí) a na vodové zmrzliny (4 příchutě). Na webových stránkách najdete také informaci o alergenech.

Informaci „může obsahovat lepek“ najdete u vodových zmrzlin a ledové tříště. Zmrzliny s mlékem mají preventivní označení „může obsahovat stopy lepku“.

Pozn.: Označení „může obsahovat stopy lepku“ nebo „může obsahovat lepek“ je totožné. Podrobně u nás na webu ZDE.

Ovocný Světozor

Velmi oblíbený je také Ovocný Světozor nabízející zmrzlinu v rodinném balení, kopečkovou i točenou.
U točené zmrzliny banán/jahoda je nyní bohužel ve složení uveden pšeničný škrob.
V roce 2018 bylo u této zmrzliny preventivní označení a po analýze VUPP byl tehdy stanoven obsah lepku <5 mg/kg potraviny.

Oslovili jsme Ovocný Světozor, jak to tedy s touto zmrzlinou je a níže jejich odpověď:

… u točené zmrzliny banán/jahoda došlo ke změně receptury, a proto v současné době již tato zmrzlina nesplňuje Národní doporučení MZe pro stopové množství lepku.

Tuto zmrzlinu opět otestuje VUPP. Nyní čekáme, jak dopadne test po změně receptury.

Pokud se podíváme na seznam alergenů u jejich zmrzlin, téměř u všech je uvedeno pro „obiloviny s lepkem a výrobky z nich“ preventivní označení může obsahovat stopové množství.

U čtyř zmrzlin je pak uvedeno, že obiloviny s lepkem a výrobky z nich obsahuje. Jedná se o zmrzlinu s Oreo sušenkami (tam je to pochopitelné), makovou, se švestkovým džemem a bohužel tedy také o točenou banánovou a jahodovou (jako složka je uveden pšeničný škrob).

Pouze čtyři zmrzliny nemají žádné preventivní označení:
Stracciatella bez laktózy, super borůvka, super jahoda a super malina.

Globus ČR, v.o.s.

Informace o zmrzlinách v rodinném balení a prodávané také jako kopečkové najdete ZDE.

Kopečková zmrzlina (alergen mléko a výrobky z něj) je nabízena ve všech Café Globus a vychutnat si ji můžete v šesti příchutích a to vanilkové, čokoládové, jogurtové, banánové, jahodové a citronové.

I další mléčné zmrzliny, sorbety a zmrzlinové shaky neobsahují podle dodaného složení celého sortimentu zmrzlin společnosti Globus ČR alergenní složky pocházející z obiloviny obsahujících lepek a výrobky z nich.

Je potěšující vidět, že i celiaci si mohou v létě vybrat kopečkové a točené zmrzliny od tuzemských výrobců. A pokud prodejce nemá bezlepkový kornout je již samozřejmostí, že budete mít možnost si nechat dát zmrzlinu do kelímku.