Poradna

11
Zář
Dobrý den. Chci si koupit Chlorelu, a Spirulinu v tabletách. Chtěl bych se zeptat jestli jsou bezlepkové. V seznamu co obsahují je totiž napsáno, že je tam rostlinný protein.
Vláďa

Odpověď

Dobrý den, dle platné legislativy  výrobek neobsahuje  alergenní složku z pšenice, žita, ječmene nebo i ovsa. Pokud by výrobek tuto alergenní složku obsahoval, musela by být ve složení uvedena. Místo "rostlinný protein" by musel být specifikován rostlinný protein, např.  "pšeničný protein" apod.
Pokud je uvedeno pouze  "rostlinný",   výrobek podle platné legislativy žádný alergen definovaný legislativou, tudíž ani lepek neobsahuje. Ještě můžeme doplnit, že doplňky stravy tvoří minoritní součást denní stravy.
Na netu lze koupit i kombinaci Chlorela a Spirulina, kde ve složení rostlinný protein uveden není a výrobce uvádí "bez lepku, laktózy a mléčné bílkoviny". Můžete si koupit doplněk stravy, kde se složka "rostlinný protein" nevyskytuje a výrobce sám uvádí, že je výrobek "bez lepku". Společnost pro bezlepkovou dietu