Diskuze – kategorie

29
Led
Tak jsem včera poprvé upekla chleba z kvásku Sekowa a je to chuťově a strukturálně ohromný rozdíl proti chlebům z kvasnic, které jsem pekla do teď. Když použiju známé přirovnání k autům, tak chleba z kvásku je Mercedes a chleba z kvasnic je Trabant. 🙂 Prostě kváskový chleba je kvalitativně na mnohem vyšší úrovni.
Marková Hana 29.1.2015
29
Led
Neplivej na mne-byl jsem dost dlouho "mercedes chudých".
Trabant 29.1.2015
30
Led
Toppotraviny mají momentálně hodně zdražily, tak kupuju kvásek Sekowa jen za 272 Kč na: http://www.dietashop.cz
Marek 30.1.2015
30
Led
A nedá se ten kvásek dál množit?
Lama 30.1.2015
30
Led
Dá, už jsem to dočtla, jakou pohankovou to krmíte? Hladkou od Šmajstrly?
Lama 30.1.2015
30
Led
Ano, kvásek se dá pěstovat asi 14 dní, když ho budete dokrmovat hladkou pohankovou moukou Šmastrla. Ale po 14 doporučuji obnovit, protože kvalita správných bakterií postupně klesá.
Barták 30.1.2015
4
Dub
Zajímalo by mě, jestli se někomu daří upéct z kvásku Sekowa opravdu NADÝCHANÝ chleba. Mně se pravidelně podaří tuhá, ztěžklá, nejedlá placka, která nemá s chlebem nic společného.
Mae 4.4.2015
5
Dub
Chleba z kvásku Sekowa mám vždy krásně nadýchaný. Ještě nikdy se mi nepokazil. Někde děláte chybu!!! Máte pekárnu Sana Basic? S tou se totiž chleba nedá pokazit.
David 5.4.2015
5
Dub
Pekárnu nemám. Peču podle tohoto receptu (poloviční dávku): http://www.hubnutibezhladu.cz/kvaskovy-pohankovy-chleba-bezlepkovy-recept/ Dodržuji vše, ale stejně je to spíše placka, než chleba, nemá žádné bublinky, není nadýchaný. Daří se někomu péct tento chleba v troubě? Postupujete přesně dle zmíněného návodu (poměr surovin, teplota, doba kvašení, pečení apod.?) Nebo je potřeba něco upravit?
Mae 5.4.2015
5
Dub
Ten recept je správný, pekl jsem si podle něho chleba, dokud jsem si nepořídil pekárnu. Chleba se mi nepovedl jen v případě, kdy jsem nedodržel přesně teplotu. Pokud jsem teplotu dodržel, chleba se vždy povedl. Je to o přesné teplotě!!! Zaručeně máte špatnou teplotu!!!!!!!
František 5.4.2015
5
Dub
Otázkou je, proč se v receptu uvádí pouze nespecifická "pokojová teplota". V pekárně se, tuším, na kynutí nastavuje teplota okolo 30 stupňů? Ale to přece není pokojová teplota. Při té to asi nefunguje. Ale i tak se snažím dát kvásek / těsto na kynutí do tepla (topení, zapnu mírně plotýnku nebo troubu), ale asi stále nedosahuju těch cca 30 stupňů, tak mám placku? Dále, nepoužívá někdo konkrétně na kynutí tohoto chleba ošatku, možná by těsto lépe kynulo? Mně těsto kyne ve skleněném pekáči, ve kterém už jej pak peču. Možná těsto tak dobře nedýchá a nekyne, jako by kynulo ve vzdušné ošatce. Jakou nádobu na pečení používáte? Potom mě trochu zaráží, že se stále má udržovat stejná teplota 200 st. 75 minut. V jiných postupech jsem četla spíše nejprve cca 10 - 15 min. péct zprudka, a potom teplotu postupně snižovat, a nakonec třeba nechat dojít ve vypnuté troubě.
Mae 5.4.2015
5
Dub
Teplota má být ideálně 28 stupňů, ale nakyne to i při 22,jen to trvá o hodně déle. Váš problém zřejmě není nízká teplota, ale vysoká. Na topení snadno překročíte 28 stupňů a kvásek spolehlivě zabijete, proto Vám z toho vzniká placka.
Volejníková 5.4.2015
5
Dub
Paní Volejníková má pravdu, pokud Vá.chleba vůbec nenaskočí, tak jste pravděpodobně kvásek zabila vysokou teplotou. Kupte si pekárnu Sana a máte to vyřešeno.
František 5.4.2015
7
Dub
zdravím všechny, pořídila jsem si kvásek Sekowa a nějak se mi pořád chléb nedaří. Dávám ho péct do Ety Duplica Vital podle návodu z jiných vláken (dohr. asi 6 hodin kynutí,..), ale chléb pořád není nadýchaný. V podstatě nevím, co bych na postupu mohla dělat špatně :/ Ještě mi někdo říkal, že sekowa by se měla před použitím aktivovat (vypěstovat kvásek přidáním vody a trochu mouky) a teprve potom z toho upéct chleba. Poraďte mi prosím, jak s tím mám pracovat... Nevím, jak mam kvásek používat do jiných receptů, než do pohankového chleba. A ještě se chci zeptat, když bych pěstovala kvásek ze sekowy v pekárně, mohu ho tam nechat dýl, jak 6 hodin? V práci jsem do večera a z časových důvodů nezvládnu zpracovat kvásek hned po vykynutí. Moc děkuji za rady.
Lenka 7.4.2015
7
Dub
Nejlepší výroba bezlepkového kváskového chleba, v pekárně domácí pekárnu Sana basic. Recept mám odzkoušený asi na 300 chlebech, ani jednou se mi nepokazil: Dám do pekárny: 500 gr pohankové mouky, 20 gr prášku kvásku Sekowa, 5 gr soli, 5 gr kmínu a 515 gr vody. Program v pekárně mám nastaven takto: 15 minut míchaní, 8 hodin kynutí při teplotě 28 stupňů a pak 70 minut pečení na teplotu 200 stupňů.
Míla 7.4.2015
8
Dub
Mílo, tenhle recept už jsem zkoušela 3x, pravda, měla jsem tam 3 hodiny kynutí na 28 stupňů a pak 3 hodiny na 32 stupňů. Eta Duplica Vital nemá bohužel možnost nastavit teplotu pečení její zřejmě nejvyšší teplota pečení (nejtmavší kůrka) je asi 136 stupňů.
Lenka 8.4.2015
13
Lis
Ráda si pročítám tuto diskuzi a přidávám recept na bezlepkový paleo chleba: http://chlebarecepty.cz/bezlepkovy-chleba/ . Celá stránka se pečení chleba věnuje, takže pro začínající kuchaře a kuchařky ideální studnice čerpání znalostí.
Lucie Meláková 13.11.2016
5
Led
Prosím vás, nevíte někdo, kde lze nyní koupit kvásek Sekowa? Obchod dietashop přestal fungovat. Děkuji.
Olina 5.1.2018
5
Led
Kde se dá sehnat kvásek Sekowa??? www.dietaeshop.cz nebyl nalezen. A jak uchováváte upečený bezlepkový chléb? Díky Zdenka
Zdenka Úředníčková 5.1.2018
27
Srp
A proč nezkusit si udělat "zadarmo" vlastní kvásek? Viz moje zkušenosti sepsané na https://blog.gandalf.cz/gf-cs/bezlepkovy-kvaskovy-chleba Petr
Petr Čvančar (blog.gandalf.cz) 27.8.2018
13
Kvě
Kvásek Sekowa je výborná věc, funguje nejlépe v pohankové mouce, to je pak chleba k nerozenání od pšeničného.
Birk 13.5.2020

Přidat příspěvek do diskuze