Diskuze – kategorie

4
Led
V našem státě bohužel nemáte právo a nárok ani na OZZ průkaz při Celiakii!! To znamená, že pokud nemáte "známé", tak Vám komouši na CSSZ nedají nic! Pokud máte Celiakii, dráždivý tračník a třeba další intolerance, nebo alergie na mléko, vejce a máte Hit (histaminovou intoleranci), tak Vám taky nic nedají a to už člověka omezuje fyzicka a psychycky taková dieta. Nikdo Vám jí nepřipraví, nikdo Vás nezaměstná, nemůžete jet na školení atd! v Německu se dává plný důchod a na Slovensku dokonce dostanete slevy v obchodech a u lékaře na recept potaviny. Tady Vám řeknou, že jste je napadla, že jste si dovolila požádat o něco!
A01 4.1.2015
4
Led
"Tady Vám řeknou, že jste je napadla, že jste si dovolila požádat o něco!" - to se Vám opravdu stalo? Pokud ano,kdy a kde? Anebo jen pouze dramatizujete? Výraz "komouši na CSSZ" je dost trapný.
Pro A01 4.1.2015
4
Led
Já mám k celiakii ještě ucerózní kolitis,takže taky "lítám"a zařídila jsem si to tak že mám místo v kanceláři kde na chodbě wc je.Kamarád má crohna má chudák vývod a stejně maká po stavbách,protože nikdo mu žádný invalidní důchod nedá.Takže to chce sehnat místo někde v kanclu nebo někde ve skladu pokud tedy dělá dělníka,akorát se určitě taková práce špatně hledá,leda aby poprosil svého zaměstnavatele o přeřazení na jinou pracovní pozici kvůli zdrav.problémům...
Verča 4.1.2015
5
Led
To, že má někdo celiakii, kolitidu, Crohnovu chorobu, intolerance či alergii na mléko a vejce, přece ještě není důvod k tomu, aby mu byla automaticky udělana invalidita. Pokud jste Verčo Vy nebo Váš kamarád zedník schopni normálně fungovat, tak je to skvělé a v pořádku. Ale dotaz se zřejmě týká toho, že dotyčný nemůže normálně fungovat. Do práce se nedostane, protože ráno prostě nevstane z toalety, v práci stráví půl pracovní doby na WC a podobně. To má potom asi dlouhodobě vystavenou neschopenku a před ukončením podpůrčí doby si žádá o invalidku, pokud se za ten zhruba rok a kousek jeho zdravotní stav nelepší?
Verče a A01 5.1.2015
5
Led
Pro: #11 Ale OZZ není invalidní důchod! Ten se dává až při 35% vyměřené invalidity. Kdežto status osoby zdravotně znevýhodněné OZZ, neznamená že osoba nechodí do práce. Pouze má nárok na zaměstnání vyhrazené pro osoby OZP či OZZ. (kancelář či vrátnice s toaletou) a i poroce nebyl nárok na nic, jak jsem již psal. Vím, že to tak mají i někteří mí známí. OZZ dává CSSZ až při 32% invalidity, tedy těsně před 1. stupněm. No coment....a sehnat si práci do kanceláře má většinou ten status OZZ. Je tam totiž nárok od státu na dotaci pro zaměstnavatele.
A01 5.1.2015
5
Led
Vycházím ze zadání dotazu : Invalidní důchod, a na to reaguji. Shánění práce - zaměstnavatel si logicky raději vezme zdravého zaměstnance. Bohatě se mu to vyplatí, pokud ten nebude často nemocný - náhradu mzdy platí 1. čtrnáct dní zaměstnavatel ze svého, riskovat a zaměstnat člověka v ID nebo s OZZ ne každý chce, to zase vím já, ze svého okolí. Zejména menší firmičky si vybírají a potenciálních marodů se zavčas zbavují - nechtějí jim platit náhradu mzdy a současně platit zastupující pracovníky včetně příplatků za přesčasovou práci... Píšete toto : "Pouze má nárok na zaměstnání vyhrazené pro osoby OZP či OZZ. (kancelář či vrátnice s toaletou) a i poroce nebyl nárok na nic, jak jsem již psal." - vrátný trávící většinu pracovní doby na WC musí být pro firmu opravdu přínos :-), to samé úřednice v kanceláři, kancelář prázdná, s cedulkou na dveřích "Přijdu hned". Někdo teď v diskusi v rubrice "O zdraví..." píše, že má každodenní velký průjem, ten člověk asi opravdu nemůže vystrčit nos z bytu, jak to řeší on, je-li zaměstnán?
Číslo 11 5.1.2015
21
Zář
Dobry den, chtěla jsem se zeptal jestli je možný při OZZ, ktery mam zadat o částečný invalidní důchod.Dekuji.
Helena pistekova 21.9.2018
20
Srp
No taky podle toho jak je to závažný, já sem celiak, tracnik, reflux, intolerance laktozy. Jakmile nekam jedu nebo jdu, tak wc je první na co myslim, aby byl, i prirozene bezlepku mi vadi nekdy, dle toho jak ma telo naladu, ve vedrech se mi spatne dycha, chodim do prace i kdyz je mi zle, kuli penezum. Mam jeste skoliozu a kyfozu a pak tlak venku k tomu a to pak sem rada ze koukam vubec. Ted aktualne na me lidi koukaj ze mam rousku pod nosem, ale bohuzel jinak bych padla, neudycham to. Je mi 28 ale nekdy se citim tak na 70. Delala sem v kauflandu a pak neschopenka, delam v kanclu PSSZ a mam rezim a je mi mnohem lip ale ne tak, abych neco nehlidala. Obedy objednavam bezlepku a ohrivam, ale taky je to moc tezky na zaludek a pak je mi zle celej den. Snad se veci meni k lepsimu pro nas s temito obtizemi.
Iveta 20.8.2020

Přidat příspěvek do diskuze