Diskuze – kategorie

24
Úno
Dobrý den, mám prosím dotaz na vašeho odborníka. Vyšly mi pozitivní výsledky gliadinu IgG + IgA , ale mám negativní tTg IgG + IgA, negativní nález biopsie. Jedná se o celiakii nebo jen o nějakou lehkou intoleranci??? Děkuji za vaší odpověď
Martina Křístková 24.2.2016
24
Úno
Když Vám dělali tu biopsii střeva, byla jste ještě na lepkové stravě? Jedla jste ještě normálně? Žádná lehká intolerance v případě Celiakie neexistuje. Nepíšete jak to vyšlo u Ige řady. Takže nevíme, jestli se jedná o alergii.
Josef 24.2.2016
24
Úno
Před biopsii jsem byla bez diety na normální stravě. Ige řady nemám vyšetřeny. Akorát mám vysoce pozitivní kasein.
Martina Křístková 24.2.2016
24
Úno
Do mejlu jsem Vám odepsal.
Josef 24.2.2016
8
Čer
Plazna - protilátky : S AGIAA : 0,24 arb.j., S DGLA:0,03 IP, S AGLIAG:1,45 arb.j., S DGLG: 0,06 IP, S AKRMLG: 0,23 arb.j., S AKRMLM: 1,O1 IP, S AKRMLA: 0,09 arb.j., S ANCA IBD:negat, S ASCG: negat, S ASCAA: negat, S PAEX: negat, S POHB: negat. Vyšetření na fastro syn 23 let odmítá. Potíže : ranní slabost, pocity na omdlení, trvá již rok a půl. Prosím o radu. Derčíková J.
Julie Derčíková 8.6.2016
4
Říj
Dobrý den, prosím o objasnění. Dcera od narození bojuje s průjmy, bolestmi břicha, meteorismem, nyní i únava, apatie, přecitlivělost, je hubená, ikdyž normálně jí. Od narození řešíme ABKM, v testech neprokázaná, ale reakce v podobě trávících potíží byly. BKM dieta do tří let (i přes dietu potíže bývaly...klidová fáze a pak fáze problémů bych řekla a to se střídalo), pak nasazena normální strava a vše řekla bych ok, kolem čtvrtého roku zase problémy. Různá vyšetření ok. Jediné co vyšlo pozitivní je gliadin. Jsme odeslání na gastro, ale tam jsme objednaní až za půl roku vzhledem k čekacím lhůtám. Trávící potíže jsou ale na denním pořádku a dcera nemůže skrz to ani pořádně chodit do školky. Dr mi jen řekla, že ten gliadin vypadá na Crohna nebo celialikii. Je to možné? Resp.je možné, že ostatní testy na lepek vyšly ok a jen ten gliadin pozitivní a i tak by to mohla být ta celiakie? Dá se to zjistit nějak dříve než čekat na gastro? Děkuji.
Dana 4.10.2019
7
Říj
Dobrý den Dano, můžete se nám ozvat na mail a napsat odkud jste a kam je dcera objednaná na vyšetření.
Jitka Dlabalová 7.10.2019
9
Lis
Dobry den, nekolik let trpim na narazove zaludecni nevolnosti. Myslim, ze spise po mastnem jidle. Take mivam zaludecni nevolnosti po vypiti relativne maleho mnozstvi piva (2-3). Lekar mi udelal krevni trsty a v testech vysly hodnoty Iga translutaminaza 0,7 (ref.meze 8,0) a Igg deamidovany gliadin 34,2 (ref.meze 25). Lekar mi oznamil, ze mam s jistotou celiakii. Ze pry tomu napovidaji i priznaky, ktere mam. Po precteni nekolika odbornych clanku jsem se rozhodl vyzadat od lekare zadanku na biopsii. Na tu jsem objednan za nekolik tydnu. Prosim o informaci, zda se s takovymi hodnotami skutecne s jistotou jedna o celiakii nebo zda mam "sanci" jeste na jinou diagnozu. Dekuji
Bohdan 9.11.2019
11
Lis
Počkejte si na výsledky biopsie. Je dobře, že na ní jdete. Bez toho byste nikdy neměl jistotu, jestli o celiakii skutečně šlo. To by mělo být pro vás rozhodující. Do té doby ale nesmíte držet bezlepkovou dietu, aby nebyly výsledky zkreslené.
Jitka Dlabalová 11.11.2019
17
Úno
Dobrý deň,v prosinci 2019 som absolvovala imunologické vyšetrenie (z dôvodu neplodnosti),kde ma upozornili,že mi vyšli pozitívne hodnoty:anti-deamidovaný gliadin IgA 65 U/ml a anti-deamidovaný gliadin IgG 61 U/ml.V lednu 2020 som absolvovala opať krvné testy,vrátane EMA,IgE.. Výsledky: opakovaná hran.pozitivita DA gliadinu IgG (69,5 RU/ml) ostatné hodnoty však vyšli negatívne. Bola mi doporučená konzultácia s gastroenterologem,prípadne gen.vyšetření. Na gastroenterologii sa určite objednám,viem,že tam budú výsledky najpresnejšie,ale chcela by som Vás poprosiť o objasnění,čo môže spôsobovať pozitivitu gliadinu?A ako je možné,že DA IgA je po druhom krvnom odbere negatívne?Občas ma po jedle bolieval žalúdok,tak som sa lepku malinko vyhýbala,žiadna dieta,len som nejedla tak často pečivo,těstoviny...po prvých krvných výsledkoch som sa snažila jesť aj pečivo,aby výsledky neboli skreslené...Pokiaľ by bolo niečo nejasné,môžem doposlať napr.screen krvných testov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Eva 17.2.2020
24
Úno
Dobrý den, na Váš dotaz jsme se zeptali paní doc. MUDr. Hoffmanové: Ke správné diagnostice celiakie je absolutní nutností příjem dostatečného množství lepku - obvykle se jako minimální denní množství lepku uvádí 15 g (tj. zhruba 4 krajíce pšeničného chleba). Pokud tato podmínka není splněna, pak výsledky vyšetření bývají velmi nespolehlivé. Kolísající hodnoty protilátek, jakož i jiných krevních testů jsou běžným jevem v medicíně. Z údajů uvedených v dotaze lze těžko vyvodit jakékoliv závěry. Tazatelce lze doporučit jediné: konzumovat alespoň měsíc dostatečné množství lepku a posléze zopakovat krevní odběry a provést gastroskopii s biopsií z duodena.
Společnost pro bezlepkovou dietu 24.2.2020
1
Čer
Mám dotaz,jdu na biopsii prostaty a nevím jestli musím pár dní držet dietu nebo můžu jíst normálně,díky za odpověd´,hezký den. Pošlete mě informaci na můj e-mail. Svoboda.
Václav Svoboda 1.6.2020
2
Čer
Pro pana Svobodu - svůj mail jste neuvedl, tak Vám nemůžeme odpovědět přímo. Jak se máte připravit na biopsii Vám určitě řekli když Vás na ní posílali. To Vám řekne nejlépe lékař, který Vás na ní posílá.
Jitka Dlabalová 2.6.2020
25
Čer
Dobrý den, prosím Vás chtěla by jsem se informovat o celiakii, našemu 2 synovy z krevního testu vyšly pozitivní výsledky na lepek. Četla jsem že je to dědičná nemoc, ale z naší ani z manželovi strany tuto nemoc nikdo nemá. Ani já ani manžel. Děkuji za odpověď. S pozdravem Vojtekova
Lenka 25.6.2020
27
Čer
Dobrý den, celiakie je opravdu geneticky podmíněné onemocnění. Nemusí se ale samozřejmě projevit u každého. Z toho co píšete mám málo informací - nepíšete, jak je syn starý, jestli byl vyšetřen na gastoroenterologii, ani jestli jste byly vy či další členové rodiny vyšetřeni. Jestli chcete, můžete nám poslat mail, případně zavolat na telefon uvedený na našich stránkách.
Jitka Dlabalová 27.6.2020
12
Pro
Dobrý den, mám problém s bolestmi břicha cca 8 let docházel jsem gastroenterologovi který dělal u mne cca jednou ročně endoskopii.Na začátku roku řekl ,že nemá cenu mě ničim léčit a abych si našel psychologa.Zašel jsem tedy k jinému lekaři a ten potvrdil vředy v žaludku a dvanácterníku.zaslal mne ješte na kolonoskopii a dle výsledků se jedná o CHronovu chorobu .nejsem zatím nikde léčen mam si najt nějaké pracoviště .Snad jen zaslání na imunologii to pro mne muže udělat.Napsal tedy žádanku a vyšli výsledky/ GIT blok asca IgG IF slabě pozitivní asca IgA IF pozitivní / .A to nevím co pro mne znamená. Mezi dveřmi mi předali výsledek a zase se vše pro mne ukončilo.Je mi jasné ,že je Covid ,ale psychicky za ty leta bolestí nejsem moc v pohodě 3 hodiny spánku denně.Jinak nasazeny různé uspávací léky.Ktere stejně nefungují.Jje mi 47 let váha 100kg 185cm výška.Příspěvků na netu jsou stovky ,ale i já jsem navštívil min 10ku lékařů a prodělal v nemonicích urgentní příjmy a za celou tu dobu nic .Tímo jsem se chtěl zeptat zda je opravdu nějaké zařízení ,které se specializuje na tyto choroby .Dnes už dojedu klidně do Košic hlavně když tam budou opravdoví odborníci ,kteří pomužou.
PetrNovák 12.12.2020
31
Pro
Dobrý den, pokud máte dojem, že máte Crohna, doporučovala bych Vám obrátit se na pacientskou organizaci Pacienti IBD, z. s. předsedkyně je PhDr. Martina Pfeiferová, adresa je Polská 15, Praha 2, 120 00 email martina@crohn.cz. stránky jsou www.crohn.cz . Budu ráda, když to bude to pravé místo pro Vás a pomohou Vám.
Jitka Dlabalová 31.12.2020
11
Lis
Dobrý den, jsme studenti gymnázia a zpracováváme projekt na téma „Celiakie a zlepšení její informativnosti“. V rámci projektu jsme vytvořili dotazník, proto prosíme udělejte si na nás pár minut času a vyplňte nám jej, vaše odpovědi přispějí k dobré věci a moc nám tím pomůžete. Moc děkujeme. Dotazník: https://www.survio.com/survey/d/D1V9S0X1V9I2Q6S9L
Darja Dvořáková 11.11.2022

Přidat příspěvek do diskuze