Diskuze – kategorie

13
Led
Enzym papain rozpouští lepek a snižuje jeho škodlivost
Párkrát jsem četl doporučení pro celiaky a lidi alergické na lepek, že v případě podezření, kdy si nejsou jisti, jestli nesnědli kontaminované jídlo lepkem (například v restauraci), měli by si dát enzymový doplněk obsahující papain. Pravda je, že pokud člověk jí v restauraci, tak i když se s kuchařem domluví a vysvětlí mu, kde a v čem je lepek, ke kontaminaci dojde téměř vždy. A o to hůře na dovolené, kde jen navíc jazyková bariéra. Ze zkušenosti mohu říct, že po návštěvách restaurace mi bylo vždy špatně, ale co si dávám papain, tak potíže nemám. Na amerických diskuzích o celiakii lidé sice píšou, že lze díky tomuto enzymu i občas porušovat dietu a jíst cokoliv, ale to bych neriskoval. Každopádně v případě rizika kontaminovaného jídla ze zkušenosti rozhodně doporučuji.
Milan Zavadil 13.1.2017
22
Led
Ano, s papinem mám dobré zkušenosti, zřejmě opravdu dokáže lepek zneškodnit.
Spořka 22.1.2017
10
Úno
Přípravek Gluteguard od společnosti Glutagen obsahuje enzym z plodů papáji a s úspěchem ho používají celiaci po požití lepku. Já jsem celiak a taky ho příležitostně beru, když jdu třeba na oslavu nebo firemní večírek, kde konzumuji lepek, tak si pak dám tabletu. Funguje to a dokonce je účinek Gluteguardu podložen klinickými výsledky.
Vikářová 10.2.2017
11
Úno
Dietu porušuju každý víkend a vždy to řeším enzymovými přípravky. Už dva roky to tak dělám a krevní testy vždy negativní. V lednu pro jistotu i biopsie střevních klků, opět v pořádku. Dle doktorky jsem vzorný celiak. 🙂
Ikča 11.2.2017
13
Úno
Ať si každý jí jak chce a vyhovuje mu to - děsím se ale toho, že si to přečtou "začátečníci" s dietou a budou se podle toho chovat... Sám výrobce zmiňovaných léků říká, že se nejedná o lék na celiakii ani o možnost jíst co chcete - slouží pouze pro zmírnění následků v případě křížové kontaminace apod. Více zde: http://www.coeliac.org.au/news-stories/ Žádné klinické výsledky, které by říklai něco jiného jsem nenašel, právě i výrobce brzdí špatné pochopení léku. Vědomě nedodržovat dietu na víkendy - to znamená, že neustále zatěžiji střeva, dělá se tam zánět apod. Sám patřím k lidem, kteří nemají okamžité problémy po požití lepku, ale nikdy bych takto dietu neporušoval - takže případní nováčci: DRŽET DIETU, zázraky se nedějí, zatím se žádný lék nevymyslel....
Standa (www.celiakievpohode.cz) 13.2.2017
15
Úno
V časopise Téma č. 6/2017 ze dne 10. 2. 2017 byl zveřejněn článek Válka s lepkem, kde se píše o přípravku Gluteguard od společnosti Glutagen. Článek si můžete přečíst v novinkách na našem webu.
Celiak.cz 15.2.2017
16
Úno
Já pomocí enzymů řeším Vánoce, protože to se dieta držet nedá.
DYJKOVKOVÁ 16.2.2017
5
Led
Koupila jsem si teď před Vánoci u nás produkt Lepekfit. Podle složení je to obdobné, možná i lepší než Glutegard. Nemám diagnostikovanou celiakii, ale pečivo mi nedělá moc dobře. Prý mám sníženou schopnost strávit právě lepek. Musím říct, že s těmi tabletkami jsem zvládla i trochu cukroví bez dřívějšího bolení břicha.
Jarmila 5.1.2018
21
Úno
Mně Gluteguard rozhodně pomáhá, užívám ho při všech rodinných slavnostech, protože tam není ožné se lepku vyhnout. Třikrát do roka jím lepek a vždy použiju Gluteguard a nic mi pak není. Ani pravidelné kontroly neobjevily žádné protilátky.
Lábus 21.2.2018
10
Bře
Chápu to tak, že občasnou kontaminaci lepkem tento doplněk zvládne vyřešit rozštěpením lepku? Ale co když celiak sní lepek ve větším množství, třeba krajíc pšeničného chleba? Zvládnul by tento přípravek i tohle množství?
Marta 10.3.2018
20
Srp
Ahoj, poradíte, kde Glutegard koupit? Díky Zuzka
Zuzka 20.8.2018
21
Srp
Teda cenzuru rád nemám, ale tahle vlákna bych mazal 🙂 NEEXISTUJE lék na celiakii, vše jsou to jen volně prodejné potravinové doplňky - zítra uvedu na trh klidně tři takové - stačí vhodný název a marketing.... Takže - držte dietu a třeba se jednou nějaký lék najde, zatím však bohužel...
Standa (www.celiakievpohode.cz) 21.8.2018
21
Srp
Opravdu na celiakii bohužel neexistuje zatím nic jiného než bezlepková dieta. Potravinové doplňky, kterých se na trhu objevilo hned několik nejsou vhodné pro celiaky. Neexistují žádné studie, které by doložily jaké množství lepku přípravek dokáže eliminovat. Lékaři se k jejich užívání staví skepticky. S lepkem se ale mohou potýkat i lidé, kteří nejsou diagnostikovaní celiaci a jestli jim tyto přípravky pomáhají, si musí na sobě vyzkoušet.
Jitka Dlabalová 21.8.2018
26
Čvn
Znám jednu paní, co má diagnostikovanou celiakii a dietu často porušuje a řeší to právě pomocí těchto enzymů na rozložení lepku.
Birk 26.7.2019
11
Lis
Dobrý den, jsme studenti gymnázia a zpracováváme projekt na téma „Celiakie a zlepšení její informativnosti“. V rámci projektu jsme vytvořili dotazník, proto prosíme udělejte si na nás pár minut času a vyplňte nám jej, vaše odpovědi přispějí dobré věci. Děkujeme. Dotazník: https://www.survio.com/survey/d/D1V9S0X1V9I2Q6S9L
Darja Dvořáková 11.11.2022

Přidat příspěvek do diskuze