Diskuze – kategorie

22
Úno
Bzl mouka s pšeničným škrobem - bez lepku (?)
Dobrý den, v poslední době se v obchodech začínají prodávat mouky (např. od firmy Vitana), které obsahují pšeničný škrob - bez lepku. Tyto suroviny jsou označovány za bezlepkové. Mohou celiakům ubližit? Z minulosti mám zkušenost s deproteinovaným pšeničným škrobem, který mi pravděpodobně způsobil nález při gastroskopii a celé snažení při dodržování bzl diety tak přišlo nazmar.
Pavla Kubošová 22.2.2017
22
Úno
Zhruba 99 % celiaků snáší bezlepkový pšeničný škrob bez problému.
Marek 22.2.2017
22
Úno
Pšeničný deproteinovaný škrob, který se přidává do bezlepkových směsí je vždy testovaný na obsah zbytkového lepku. Uvádí se že deproteinovaný pšeničný škrob obsahuje maximálně 5mg lepku v 1kg. Vždy se testuje, tedy nehrozí zde riziko kontaminace lepkem, tak jako při konzumaci "přirozeně" bezlepkových potravin. Osobně mi deproteinovaný škrob nevadí, ale znám celiaky, kteří mají navíc alergickou reakci na pšenici a vadím jim i tento deprtoteninovaný pšeničný škrob.
David 22.2.2017
9
Bře
Mně pšeničný škrob nevadí.
Yourcofe 9.3.2017
15
Zář
Dotaz Obsahuje bramborovy skrob lepek?
Jana Taborska 15.9.2019
16
Zář
Ne, bramborový škrob lepek neobsahuje.
Jitka Dlabalová 16.9.2019

Přidat příspěvek do diskuze