Diskuze – kategorie

16
Říj
Maltodextrin,modifikováný škrob atd.
Dobrý den, mohla bych poprosit o radu zkušenějších?Jak je to vlastně s výrobky, kde je na etiketě napsáno,že obsahují modifikovaný škrob.Z internetu jsem vyčetla,že pokuď by se jednalo o škrob pšeničný, muselo by to být uvedené.Pokuď výrobce uvede tento fakt musí být prý škrob bramborový nebo kukuřičný.Co prosím radíte jíst nebo nejíst?Dále prosím o radu,jest-li jakožto celiak mohu konzumovat maltodextrin a ocet,popř.výrobky obsahující ocet(nakládané okurky,zelí atd.). Děkuji moc
Simona 16.10.2018
16
Říj
Dobrý den, Simono, krásně jste si sama odpověděla 🙂 Pokud by výrobek lepek obsahoval, musí to tam být uvedeno. Tedy pokud to uvedeno není, tak je výrobek z pohledu bezlepkové diety neškodný. To samé platí o octu, maltodextrinu atd. Ocet jinak teoreticky lepkový existuje, ale musí to na něm být uvedeno a v ČR je to asi rarita - více zde: http://www.celiakievpohode.cz/2016/09/07/ocet-a-lepek/ Přeji hezký den, Standa
Standa (www.celiakievpohode.cz) 16.10.2018
17
Říj
Děkuji moc za info!!!
Simona 17.10.2018
27
Lis
Dobrý den, mám celiakii čerstvě. Ráda bych věděla, jestli potraviny, na kterých není uvedena žádná složka s lepkem, ale nejsou přímo označené, jako bezlepkové, mohu konzumovat. Předpokládám (snad správně?), že informace o lepku, nebo třeba obsahu pšenice, žita, atd.. MUSÍ na obale být vždy uvedena. Pokud tedy není potravina označená přímo jako bezlepková, může obsahovat nějaké množství lepku? třeba stopové množství lepku (když toto je informace dobrovolná?), dá se tedy považovat za potravinu bezlepkovou? jedná se mi například o uzeniny (na některých je uvedeno přímo bez lepku a na jiných to není, ze složení ale vyplývá, že neobsahují žádnou složku s lepkem). Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Alena 27.11.2018
30
Lis
Dobrý den, právní předpisy, které stanovují pravidla pro označování výrobků vhodných při bezlepkové dietě najdete na těchto stránkách v sekci Bezlepková dieta - legislativa, kde je i výklad. Jsou tam i stručně uvedeny principy bezlepkové diety. Opravdu je základní pravidlo, že obiloviny obsahující lepek musí být ve složení vždy uvedeny. To je povinná informace. Takže takové potraviny, kde není žádná takováto složka uvedena celiak může a nemohou obsah žádný lepek. Potraviny vyrobené speciálně pro lidi s nesnášenlivostí lepku bývají většinou označeny slovy bez lepku event. logem přeškrtnutého klasu - pak v nich obsah lepku nesmí překročit 20 mg na 1 kg potraviny ve stavu v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. Tím ale není dáno, kolik lepku ve výrobku je - může to být od dolní hranice detekce až po 20 mg. Pak se můžete na obalu setkat s preventivním označením "může obsahovat stopy lepku" - v takovém výrobku nesmí být ve složení žádná obilovina obsahující lepek - ani v té se ale lepek nemusí vůbec vyskytovat nebo max. do 50 mg/kg. U takového výrobku si můžete rozhodnout, jestli ho použijete, vždy je dobré se řídit zdravým rozumem a zvážit si, kolik takové potraviny zkonzumujete - bývá to např. na koření. Takže např. u uzenin můžete jak ty, kde je uvedeno bez lepku, tak ty, kde není ve složení uvedena žádná obiloviny obsahující lepek.
Jitka Dlabalová 30.11.2018
11
Pro
Dobrý den, ve svazu celiaku mi bylo řečeno, že potraviny, kde je uvedeno ve složení modifikovaný škrob ho nesmím dceři (7 let) koupit, protože si nemohu být jistá, zda je škrob pšeničný, kukuřičný nebo jaký. Ted jsem z toho tedy zmatená. HOdně nás to omezuje, dcera je hodně často smutná z toho, že ji to či ono nekoupím, protože modifikovaný škrob bez definice, který to je je opravdu v hodně potravinách. Mohu se tedy spolehnout na to, že výrobce musí uvádět pokud je škrob pšeničný, tedy s lepkem a v ostatních případech jít tedy vylučovací metodou - neuvedeno, mohu koupit?
Veronika 11.12.2018
12
Pro
Dobrý den, nepíšete v jakém svazu celiaků jste dostala informaci o modifikovaném škrobu. Od roku 2014 platí nařízení č. 1169 - informací najdete na našich stránkách https://www.celiak.cz/o-diete/legislativa/narizeni-eu-c-1169-2011, podle které platí, že obiloviny obsahující lepek musí být ve složení vždy uvedeny. Takže pokud tam není uvedeno o jaký škrob jde, vždy musí být bez lepku. Je mi líto, že špatná informace Vám komplikuje život. Ano, je to tak, jak píšete.
Jitka Dlabalová 12.12.2018
24
Dub
Dobrý den. Bohužel praxe je jiná. Volal jsem na info linku např. Kauflandu, kůli několika výrobkům, kde není lepek uvedený, ale kde není uvedení ani "bez lepku", mě se jednalo o norimberské klobásy nejvyšší kvality. Sdělili mi (a cením si toho), že výrobce může zaručit, že v ingrediencích není lepek, ale nemůže zaručit, že není v těch ingrediencích, které do výrobku dodává a pochází od jiných dodavatelů. Velmi často to bývá koření (podívejte se na sáčky s kořením, kde je velmi často lepek uvedený, balí ho na stejné lince jako řadu jiných komodit), bývá to také sůl. Proto tam neuvádí "bez lepku". Doporučili mi že opravdovou garanci mám pouze pokud je na potravině "bez lepku" uvedené.
Jaroslav Bolina 24.4.2020

Přidat příspěvek do diskuze