Diskuze – kategorie

28
Kvě
Celiakie bez příznaků?
Dobrý den, byl jsem na krevních testech, kde mi vyšly vysoké hodnoty naznačující celiakii, druhé krevní testy tuto hodnotu potvrdili. Teď mám na výběr gastroskopii, nebo 3 měsíce bezlepkové diety a poté kontrolní testy. Chtěl jsem zkusit ty 3 měsíce bez lepku, ale pokud by to nebyla celiakie tak bych si nerad vypěstoval intoleranci na lepek. Nemám totiž žádné z příznaků - střevní potíže, zácpa, nadýmání, nadměrná únava, nic co by tuto nemoc naznačovalo. Myslíte, že bych měl jít raději rovnou na gastro a nečekat 3 měsíce a riskovat vypěstování intolerance?
Dominik 28.5.2020
29
Kvě
Dobrý den, nepíšete, proč Vám dělali testy na lepek. Jestli to bylo v rámci nějakého jiného vyšetření, nebo to bylo cílené na nesnášenlivost lepku. Pokud Vám ale vyšly vysoké protilátky, a to opakovaně, bylo by lepší, kdybyste absolvoval vyšetření na gastroenterologii. Měl byste jasno a pokud se prokáže poškození střevní sliznice, tak budete vědět, že máte nasadit bezlepkovou dietu. Cesta nasazení bezlepkové diety zkusmo na 3 měsíce není moc dobré řešení. To, že nemáte zjevné příznaky může být. Pokud vyšetření celiakii prokáže a budete na bezlepkové dietě, možná zjistíte, že je něco jinak, než předtím, nebo tím předejdete příznakům, které by se mohly projevit později. Vyšetření se nebojte, dá se zvládnout. Před jeho absolovováním si bezlepkovou dietu nenasazujte, aby výsledky nebyly zkreslené. Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak jste dopadl.
Jitka Dlabalová 29.5.2020
30
Kvě
Děkuji za odpověď. Krevní testy jsem si nechal dělat kvůli zjištění alergií, ale když byla ta možnost, nechal jsem si rovnou udělat testy na vše. Na gastro se objednám příští týden (tento týden už to pan doktor nestihl) a napíši jak jsem dopadl.
Dominik 30.5.2020
13
Čvn
Přidávám update: Před dvěma týdny jsem byl na gastroskopii u Mediendo v Praze na Karlíně. Bylo to tam hezký a personál příjemný. Samotná procedura tak příjemná už nebyla, musim říct, že jsem čekal, že to bude snesitelnější 😀 Kadopádně je to cca 5 minut, takže vydržet se to dá. Nicméně nyní po 2 týdnech mi zavolali výsledky s tím, že to není jisté a je to 50 na 50, jestli je to celiakie. Tento týden jdu tedy na další gastroskopii kde bude třeba odebrat více vzorků. Tentokrát jsem se domluvil na troše těch oblbováků, protože podruhý se mi to moc podstupovat nechce, tak snad to bude "příjemnější" zážitek.
Dominik 13.7.2020

Přidat příspěvek do diskuze