Diskuze – kategorie

8
Lis
Dotaz, poradna a vitaminy
Dobrý den, diagnóza mi byla stanovena před pár dny. Od té doby se snažím zorientovat a chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká poradna nebo něco podobného kam by se dalo jít na konzultaci ohledně dotazů. V Praze. Jeste se chci zeptat, někde píšou že se nedoporučuje používat léky na podporu imunity? Co to znamena?? Užívám dlouhodobě vitamíny b, c, d, zinek a železo. Mohu užívat dále? Děkuji vam za odpověď. Dale mi začali píchat b12 mám ji nedostatek, asi diky celiakii. Dekuji
Monika Jenik Backovska 8.11.2020
8
Lis
Dobrý den, jestliže s bezlepkovou dietou začínáte, je pro Vás důležité získat dostatek informací. Nevím, jestli jste byla nějak informována od lékaře, který Vám diagnózu stanovil. My máme pro pacienty informační brožura Bezlepková dieta - Jde to i bez lepku.¨ Najdete jí na našich stránkách https://www.celiak.cz/info, kde si jí můžete prolistovat. Když se Vám bude líbit, můžete nám poslat svoji poštovní adresu a my Vám jí pošleme. Je přece jenom lepší jí mít v tištěné podobě, kde si můžete dělat poznámky případně vyznačit to, co Vás bude zajímat. Dále se můžete přihlásit na on-line seminář, který k bezlepkové dietě pořádáme. Informace najdete na https://www.celiak.cz/on-line-seminar-bezlepkova-dieta-12-11-2020. Poradit se s námi samozřejmě také můžete. Asi by bylo lepší si nejdřív získat základní informace a pak se ptát na to, co Vám nebude jasné. Můžete nám napsat, zavolat, s osobní návštěvou poradny je to teď horší, ale určitě se nějak domluvíme. Otázka posilování imunity u celiaků je často diskutovaná. Můžete se podívat na vyjádření naší odborné garantky MUDr. Ivy Hoffmanové - najdete ho na https://www.celiak.cz/diskuse/onemoci/314.
Jitka Dlabalová 8.11.2020
11
Pro
Dobrý den, co se týká vitamínů, mám následující zkušenost. Také mi byl injekčně aplikován vit b12, výsledkem ale byly následně postupně zhoršující se neurologické potíže, které mě dostaly až na vyšetření neurologická, včetně podezření na roztroušenou sklerozu a lumbalni punkci. Na lumbalni punkci nic nezjistili a když se se mnou pan doktor následně bavil, jen tak mimoděk se zeptal, jaké beru vitamíny. Když jsem řekl, že mi byl opakovaně aplikován injekčně b12, zeptal se, zda také beru současně kyselinu listovou. Když jsem řekl, že nikoliv, vysvětlil mi, ze musím, ze tyto vitaminy se musí brát spolu, jinak hrozí, ze si způsobím nedostatek toho druheho, ze se při metabolismu neco jako navzájem spotřebovávají. Začal jsem tedy brat take kyselinu listovou, a všechny neurologické problémy se srovnaly.
Tom 11.12.2020
10
Lis
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu podávat dítěti Multi Sanostol ( obsahuje příměs z obiloviny ječmene ( < 0,3%) . ? Dekuji předem za radu .
Teuta Berisha 10.11.2021

Přidat příspěvek do diskuze