Po přečtení článku "Testujeme královské šunky" jsme požádali o vyjádření Ing. Janu Rysovou z Výzkumného ústavu potravinářského Praha, zda šunky mohou obsahovat lepek. Do šunky nejvyšší jakosti a do výběrové nejsou povolené bílkoviny rostliného původu. Do šunky standardní jsou povolené, ale samozřejmě platí, že pokud by byla rostlinná bílkovina alergen – tj. např. lepek, sója, tak to musí být uvedeno ve složení zvýrazněným písmem. Dále nám poslala citaci z Vyhlášky č.69/2016Sb. (viz příloha).
číst více ....Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 210/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.
číst více ....V Newsletteru OSPDL ČLS JEP si mimo jiné můžete přečíst článek Partnerství lékařů s pacienty, ve kterém se představuje i Společnost pro bezlepkovou dietu.
číst více ....Shrnutí přednášky Ing.Dany Gabrovské, Ph.D., Potravinářská komora ČR. Přednáška byla přednesena na 12.Fóru celiaků 27. května 2017.
číst více ....E-shop Žijeme bez lepku rozšířil nabídku svých produktů o značky Trevijano, Soria Natural, Proceli a Organ.
číst více ....Požádali jsme MUDr.Ivu Hoffmanovou, Ph.D. z 3.Lékařské fakulty UK o odborné stanovisko k diskuznímu vláknu "Může transplantace střevní mikroflóry vyléčit celiakii?"
číst více ....V červnu 2017 se uskutečnio setkání v Bruselu.
číst více ....Státní potravinářská a zemědělská inspekce při kontrole zjistila, že výrobek "Chléb pohankový pečený z bezlepkové mouky", obsahoval lepek v množství více než dvojnásobně vyšším, než je povoleno pro potraviny označené jako "bez lepku".
číst více ....