Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

20
Úno
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s kořením pro celiaky. Vím, že směsím se budu vyhýbat. Ale včera jsem zjístil, že např. mletá paprika, pepř černý nebo cardamon může obsahovat lepek. Ale chci se zeptat, zda koření od značky Sonnentor, které je v BIO kvalitě je bezpečné pro celiaky. Předem mockrát děkuji za rady. Petr
Petr Bazala

Odpověď

Dobrý den, na koření se vztahují stejná pravidla, jako na všechny ostatní výrobky, tj. pokud je ve výrobku složka obsahující alergen, musí to být na obalu uvedeno.
U koření se můžete setkat s označením může obsahovat stopy lepku, pak ve výrobku nesmí být víc než 50 mg lepku na 1 kg. Na trhu najdete i koření, které je označeno bez lepku. Pokud ale takový výrobek v obchodě nenajdete, řiďte se obecnými pravidly. Uvědomte si, že koření použijete jen v nepatrném množství, takže ani výrobek s preventivním označením může obsahovat stopy lepku by Vám neměl vadit.
Výrobky označené bio neznamenají, že v nich lepek být nemůže. Platí pro ně stejné pravidlo - tj. pokud by tam složka s alergenem byla, musí to být uvedeno na obalu.