Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

4
Lis
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s MALTITOLEM. Našla jsem článek, ve kterém se píše, že není vhodný pro celiaky: Maltitol je, stejně jako isomalt, tzv. alkoholický cukr. Vyrábí se hydrogenací maltózy, cukru přirozeně se vyskytujícího ve škrobech. Je to látka přírodního původu, která se používá k doslazování potravin. Maltitol může mít podobu bílých krystalků stejně jako cukr, případně se z něj vyrábí sirup. Najdeme ho hlavně v různých sladkostech, čokoládách a žvýkačkách a také se přidává do stolních sladidel. Má nižší sladivost (uvádí se 90 % sladivosti řepného/třtinového cukru), o polovinu nižší glykemický index a je vhodný i pro diabetiky. Maltitol funguje rovněž jako stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Dle výzkumů není zdraví nebezpečný, ale není vhodný pro malé děti a alergiky (celiakie). Jeho nadměrná konzumace však může mít projímavé účinky. Někteří lidé ho ani v malém množství nesnáší příliš dobře, způsobuje u nich trávící potíže nebo nadýmání. Často se nachází i v léčivu či doplňcích stravy. Chtěla bych dát dcerce, která má celiakii, kapky Sinupret, ale ten právě obsahuje maltitol a není tam uvedeno, z čeho je vyrobený, z jakého škrobu, zda z pšeničného, kukuřičného či rýžového. U léčiva je problém, že výrobce většinou neuvádí, z čeho jsou pomocné látky - přesný původ a zda výrobek obsahuje nějaký alergen. Je tedy maltitol potenciálně nebezpečný pro celiaky - pokud tam není uvedeno (jakože to nikdy nebývá), z čeho je získaný a je třeba ho raději vynechat úplně?? Děkuji, Veronika
Veronika

Odpověď

Pro odpověď na Váš dotaz jsme  požádali o konzultaci naše odborné poradce z VUPP a PK ČR.                                            
Maltitolu jako takového se celiaci bát nemusí. Vyrábí se skutečně ze škrobu. Napřed se škrob musí naštípat na menší kousky (na maltózu) a vznikne maltózový sirup. Na štěpení škrobu se používají enzymy. Tento sirup pak projde hydrogenací za přítomnosti niklu jako katalyzátoru. Následuje čištění (aktivní uhlí, iontoměniče, krystalizace).

Škrobové sirupy obecně jsou podle 1169/2011 považovány za bezpečné, maltitolový sirup se dále ještě čistí. Takže předpokládáme, že se zbytkové bílkoviny v průběhu výroby odstraní. Další "bezpečnostní stupeň" je pak naředění  sladidla v potravinách. Doporučená denní dávka cukerných alkoholů jsou řádově desítky gramů na den, podle individuální tolerance. Nadýmání a průjem jsou po konzumaci větší dávky maltitolu reálný problém oproti nebezpečí výskytu lepku.

Pokud by  z nějakého důvodu výrobce považoval maltitol obsažený  v léku pro celiaky za  nebezpečný, musel by to na etiketě uvést (nebo by to bylo popsáno v příbalovém letáku). Proč není vhodný pro malé děti, to bude pradvěpodobně z důvodu případných zažívacích potíží při zvýšené konzumaci alkoholických cukrů (jako xylitol, mannitol). 

Pokud není uvedeno, z čeho je vyrobený, z jakého škrobu, zda z pšeničného, kukuřičného či rýžového, tady by mělo platit, že pokud není uvedený zdroj škrobu, tak musí být vždy bez lepku.

Nepíšete, jak je staré dítě a jestli lék, který mu chcete podat je určen pro děti a v jaké věkové skupině. Pokud tohle souhlasí, tak už nemusíte řešit, jestli je lék vhodný.

Pokud si přesto nejste jistá, zeptejte se v lékárně, magistři lékárny by Vám měli umět poradit.