Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

1
Zář
Dobrý den, s Duhringovou dermatitidou se léčím od 16 let. Nyní mám 51 let. Jsem pouze na Blp dietě. Chtěla bych se zeptat. Řadu let jsem při kontrolních odběrech měla vždy negativní protilátky proti endomysiu i proti tkáňové transglutaminaze. Nyní poslední 2 odběry (vždy po půl roce) byly protilátky proti tkáňové transglutaminaze positivní (hodnota kolem 45), ale proti endomysiu vždy negativní. Dietu držím stále stejně. Nejsem si vědoma chyb. Zažívací ani kožní potíže nemám, nehubnu. Zaráží mě, že jsou pozitivní jen jedny protilátky a druhé ne. Může být i jiná příčina než dietní chyba? Lékař to nijak nekomentoval. Další kontrola za půl roku. Děkuji moc za Váš názor.
Kateřina

Odpověď

Dobrý den, k výsledku by se měl vyjádřit Váš ošetřující lékař. Příčina může být například i v laboratoři: například změna vyšetřovacího kitu, který má jiné referenční hodnoty či jinou spolehlivost.
Podstatné však je, že nemáte žádné obtíže a že protilátky proti endomysiu jsou negativní.