Poradna
Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.
Přeji dobrý den. Jsem celiakem od podzimu,myslím,že jsem se tak nějak sžila se vším okolo,i mé okolí a mám pocit,že žiju normální život. Nicméně teď s hezkým počasím to svádí k výletům a dovoleným a tím pádem i jídlem mimo domov. Nerada bych řešila tak,že budu jist svačinu před restaurací a čekat až se nají ostatní, kteří můžou…mám se řídit výpisem alergenu u jídla nebo žádat obsluhu o bezlepkovou variantu nebo klást nějaké doplňující otázky k přípravě jídla? Už vím,ze hranolky jsou většinou mimo právě kvůli přípravy,nicméně…mám se ptát i jestli nekrájeli maso na prkně kde mohlo ke kontaminaci dojít…? Nechci být v restauraci za hnidopycha, ale zase nerada bych nějak ublížila tělu…co se tyče zahraničí,tak nějak tuším,že to bude obdobné,možná trosku lepší než v Čechách. V mnoha článcích se klade velký důraz na striktní dodržování zamezení kontaminace lepkem. Jinými slovy, je už ohrožující zamíchání bezlepkové polívky vařečkou z lepkové polívky nebo grilování sýra na plotýnce kde se rozhřívaly před tím lepkové housky? Pokud je i tohle problém, jak se tedy celiak může stravovat mimo domov, když ho do kuchyně nepustí,aby všechno domyslel… Moc vám děkuji za případnou odpověď. M. Šupčíková
Markéta Šupčíková
zobrazit odpověď
Dobrý den, přibližně od puberty trpím chronickou únavou (ospalostí) a různými nespecifickými příznaky, které občasně ustupují, anebo naopak zesilují na intenzitě. Od r. 2012 jsem prošel celou řadou diet a posledních několik let víceméně pravidelně dodržuji přerušovaný půst. Půsty obecně výrazně zlepšují mé stavy a nálady. Primárně mě trápí potíže neuropsychiatrického charakteru (deprese, úzkosti, kognitivní dysfunkce) a různé tělesné pobolívání, ospalost, apod., které reagují pozitivně na půst. V r. 2013 jsem absolvoval sérologický test na celiakii, který vyšel negativně, avšak v té době jsem lepek prakticky nekonzumoval. Plánuji znovu provést sérologický test - posledních několik let sice lepek konzumuji, jeho příjem je ale na naprostém minimu a v nepravidelných intervalech. Poslední dva týdny jsem jej začal jíst častěji a mé příznaky se zhoršily (může jít i o placebo efekt). Myslíte, že nepravidelná, nízká, avšak trvalá konzumace lepku za posledních několik let v kombinaci se dvěma týdny každodenní konzumace v průměrných až nadprůměrných dávkách bude stačit k tomu, aby anti-tTG testy (či -EMA, -DGP, apod.) odhalily pozitivitu? Děkuji za odpověď. T.P.
T.P.
zobrazit odpověď