Recepty

Mazanec (bochánky)

Ingredience

1/2kg Promix UNI 3/16 l mléka 10 dkg cukru 12 dkg másla 3 žloutky 4 dkg droždí rozinky rum 3 dkg mandlí citronová kůra sůl

Postup

+ Nejdříve namočíme do rumu rozinky, pak z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. + V míse utřeme zbylý cukr, máslo, žloutky, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, vykynulý kvásek, zbytek vlahého mléka a nakonec po částech přimíchame rozinky a mouku. Těsto vypracujeme řádně vařečkou a dáme na 1-1,5 hod. kynout. + Z vykynulého těsta tvoříme bochánky, které zdobíme sekanými mandlemi. + Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu při teplotě 150-180°C na pečícím papíře, později teplotu snížíme. + Když se utvoří červená kůrka, zkusíme špejlí, jestli je těsto pečené (suché).

Bez mléka

NE

Bez vajec

NE