Recepty

Velikonoční mazanec

Ingredience

300 g bezlepkové mouky Nomix, 165 ml vody, 1 rozšlehané vejce, 65 g cukru (včetně vanilkového), 50 ml oleje (nebo rozpuštěného másla), 13 g čerstvého droždí, 2,5 g soli, strouhaná citrónová kůra, cca 150 g rozinek a kandované citrusové kůry, hrubě nasekané mandle, hrst mandlových plátků na ozdobení

Postup

Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Rozinky před použitím omyjeme a osušíme. Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek. Pro snadnější vytvarování si lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu Přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.

Bez mléka

NE

Bez vajec

NE