19. FÓRUM CELIAKŮ – GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2024 – zpráva z akce

V sobotu 18. května jsme oslavili Mezinárodní den celiakie na 19. Fóru celiaků.

Stalo se již tradicí, že jsme se sešli v PVA EXPO Praha. Fórum bylo rozděleno na dvě části. Odborný celodenní program s názvem „Celiakie není jen zdravotní problém“ byl zaměřen na onemocnění, jeho diagnostiku a na praktické otázky života na bezlepkové dietě. Souběžně v hale č. 8 probíhalo Gluten Free Prague Expo 2024. Kromě tradičních vystavovatelů se představila i řada bezlepkových „nováčků“.

Akce byla realizována za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a partnerem akce se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.

19. FÓRUM CELIAKŮ

Na úvod odborného programu vystoupily zástupkyně petičního týmu, aby informovaly posluchače jak postupujeme s naší Peticí za příspěvek na léčbu celiakie v PSP ČR. Následovaly odborné přednášky Celiakie a její pestré klinické projevy Doc. MUDr. Ivy Hoffmanové a MUDr. Petra Kocny Novinky v terapii a monitorování celiakie. Dopolední blok uzavřel Mgr. Martin Krobot s přednáškou Dietní stravování ve školách ve světle aktuálního dění.

Odpolední blok byl pak zaměřen na praktické oblasti života s bezlepkovou dietou. Jako první Ing. Petr Cuhra informoval posluchače o kontrolách bezlepkových potravin prováděných SZPI. S pravidly bezlepkových potravin a jejich databází vystoupily Ing. Dana Gabrovská PhD. a Ing. Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.

Během přednášky Jitky Dlabalové Sociální otázky spojené se životem na bezlepkové dietě se posluchači  mimo jiné dozvěděli kolik je u nás celiaků, jakou částkou přispívají jednotlivé zdravotní pojišťovny v rámci svých programů na bezlepkovou dietu a jakou pomoc pacienti s celiakií v minulém roce využili. Dále vystoupily Ing. Tereza Ferenčíková Lášková a Mgr. Kristýna Bubeníková s přednáškou Informace z AOECS a CYE.

Po každé přednášce následoval prostor pro zodpovídání dotazů.

Podrobný program celé akce zde.

Po ukončení odborného programu následovala Valná hromada spolku.

U našeho stánku byly opět k prodeji oblíbené placky, trička a tašky „jsem gluten free“.

Rozdávali jsme naše edukační materiály.

Všem firmám, které přispěly našim členům do konferenčních tašek děkujeme!

Zejména děkujeme za dárky firmám Kleis, Danone a Panzani.

GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2024

Ve výstavní hale 40 vystavovatelů představilo návštěvníkům svůj sortiment. V nabídce byli i tipy na bezlepkové zájezdy, nabídka probiotik a testů na celiakii.

Lidé měli možnost ochutnat bezlepkové výrobky a nakoupit si. Posezení v naší „improvizované restauraci“ bylo po celou dobu akce hojně využíváno. Ke koupi byly pizzy, vafle, frgály a další dobroty, hitem se staly bezlepkové párky v rohlíku.

Zájem a nadšení návštěvníků z „Free Days párku v rohlíku“ předčil všechna očekávání. V cca 13:30 bylo vyexpedováno 300ks a ve frontě stáli další zájemci, na které už bohužel nezbylo.

Pivovaru Ferdinand, který nabízel točené pivo v alko i nealko variantě a limonádu, děkujeme za zapůjčení stolů a lavic do naší „restaurace“. 🙂

19. Fóra celiaků se zúčastnilo 1453 návštěvníků a dle jejich reakcí odcházeli spokojeni jak s programem, tak s nabídkou bezlepkového sortimentu.

Atmosféru 19. ročníku akce si můžete připomenout shlédnutím fotografií nebo podcastu:

  • fotografie na facebookovém profilu ZDE
  • podcast Bezlepkářky  (Epizoda 22 – Fórum celiaků) ZDE

Děkujeme všem přednášejícím a vystavovatelům.

Děkujeme za finanční podporu Úřadu vlády České republiky a Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR.

Těšíme se na setkání na příštích akcích Společnosti pro bezlepkovou dietu 🙂

Plánovaná akce:

(

(PVA EXPO Praha, hala č.3, pro podrobné informace sledujte www.celiak.cz)