Již je to rok, co jsme Vás blíže seznámili s problematikou jedlého nádobí a jeho úskalí pro celiaky.
Opět přišel čas dovolených, prázdnin a tím také čas letních hudebních, divadelních a řady dalších festivalů, a proto jsme se podívali, jestli došlo u jedlého nádobí k nějakým velkým změnám.
Sortiment jedlého nádobí zůstává přibližně stejný a tak jsme se zaměřili na jedlá brčka. A to na dvě varianty, jednu pro bezlepkovou dietu naprosto nevyhovující a druhou vyhovující.
Jedlá křupavá brčka
- určená do teplých a studených nápojů, vhodná ke kompostování, ekologická, vyrobeny z přírodních zdrojů)
- složení: tvrdá pšenice, voda a řepkový olej
- Tuto problematiku bychom z pohledu celiaka uzavřeli doporučením: těmto výrobkům se rozhodně vyhýbejte!
- Pokud při nějaké příležitosti (stánky s občerstvením, letní festivaly…) na jedlé nádobí narazíte, určitě si nechte ukázat specifikaci výrobků a upozorněte, že jste celiaci.
Mezi jedlými brčky najdeme i ojediněle vhodná pro bezlepkovou dietu.
Jedlá rýžová brčka
- veganské a vyrobené z obnovitelných surovin; země původu Vietnam, stabilní po dobu 30-60 minut při pokojové teplotě, vhodné pro nápoje v teplotním rozsahu 5-30°C
- perfektní alternativa ke skleněným, kovovým, papírovým, PLA nebo plastovým brčkům
- složení: rýžová mouka 75 %, tapiokový škrob 24%, přírodní barviva, výtažky z pomeranče, přírodní fialové barvivo, přírodní modré barvivo, přírodní zelené barvivo a přírodní černé barvivo.
- Brčka jsou vyrobena z bezlepkových surovin, ale pozor, výrobce uvádí, že alergeny jsou uvedené na obalu. Proto by bylo dobré si raději ještě před použitím těchto brček vždy zkontrolovat obal.
Zdroj: jedlenadobi.cz
Další články k tomuto tématu na našem webu:
Jedlé nádobí
Jedlé nádobí a legislativa
Náhrada plastových brček
Doporučení:
Pokud se budete chtít na nějakém prima letním festivalu občerstvit, bude Vám nabízeno jedlé nádobí, vždy se zeptejte, z čeho je vyrobeno a zda neobsahuje lepek.
Krásné léto!