Jedlá brčka

Již je to rok, co jsme Vás blíže seznámili s problematikou jedlého nádobí a jeho úskalí pro celiaky.

Opět přišel čas dovolených, prázdnin a tím také čas letních hudebních, divadelních a řady dalších festivalů, a proto jsme se podívali, jestli došlo u jedlého nádobí k nějakým velkým změnám.

Sortiment jedlého nádobí zůstává přibližně stejný a tak jsme se zaměřili na jedlá brčka. A to na dvě varianty, jednu pro bezlepkovou dietu naprosto nevyhovující a druhou vyhovující.

Jedlá křupavá brčka
  • určená do teplých a studených nápojů, vhodná ke kompostování, ekologická, vyrobeny z přírodních zdrojů)
  • složení: tvrdá pšenice, voda a řepkový olej
  • Tuto problematiku bychom z pohledu celiaka uzavřeli doporučením: těmto výrobkům se rozhodně vyhýbejte!
  • Pokud při nějaké příležitosti (stánky s občerstvením, letní festivaly…) na jedlé nádobí narazíte, určitě si nechte ukázat specifikaci výrobků a upozorněte, že jste celiaci.

Mezi jedlými brčky najdeme i ojediněle vhodná pro bezlepkovou dietu.

Jedlá rýžová brčka
  • veganské a vyrobené z obnovitelných surovin; země původu Vietnam, stabilní po dobu 30-60 minut při pokojové teplotě, vhodné pro nápoje v teplotním rozsahu 5-30°C
  • perfektní alternativa ke skleněným, kovovým, papírovým, PLA nebo plastovým brčkům
  • složení: rýžová mouka 75 %, tapiokový škrob 24%, přírodní barviva, výtažky z pomeranče, přírodní fialové barvivo, přírodní modré barvivo, přírodní zelené barvivo a přírodní černé barvivo.
  • Brčka jsou vyrobena z bezlepkových surovin, ale pozor, výrobce uvádí, že alergeny jsou uvedené na obalu. Proto by bylo dobré si raději ještě před použitím těchto brček vždy zkontrolovat obal.

Zdroj: jedlenadobi.cz

Další články k tomuto tématu na našem webu:

Jedlé nádobí
Jedlé nádobí a legislativa 

Doporučení:

Pokud se budete chtít na nějakém prima letním festivalu občerstvit, bude Vám nabízeno jedlé nádobí, vždy se zeptejte, z čeho je vyrobeno a zda neobsahuje lepek.

Krásné léto!