Co dát dětem ke svačině

Tipy na pekařské a cereální výrobky odpovídající zásadám správné výživy

Se začátkem nového školního roku jsme se podívali na pekařské a cereální výrobky, které bychom mohli doporučit k bezlepkovým svačinám do školy, na výlety, na sport, ale i na oslavy.

Vybrané výrobky splňující požadavky na správnou výživu – mohou využít výživové tvrzení týkající se vlákniny, a to buď:

zdroj vlákniny: 3 g vlákniny/100 g výrobku
s vysokým obsahem vlákniny: 6 g vlákniny/100 g výrobku

Další významným výživovým parametrem jsou bílkoviny – některé vybrané výrobky by také dosáhly na výživové tvrzení, a to zdroj bílkovin nebo vysoký obsah bílkovin.

U pekařských a cereálních výrobků doporučujeme sledovat složení a vybírat takové, kde jsou ve složení luštěniny, olejnatá semena a vláknina. Je také dobré sledovat obsah soli, tuků a cukrů, čím nižší obsah, tím lépe. U sladkých výrobků samozřejmě předpokládáme vyšší obsah cukrů, tyto výrobky by neměly být konzumovány příliš často a jejich občasnou konzumaci nebudou zavrhovat ani nutriční terapeuti, je pozitivní, že některé mají příznivý obsah vlákniny.

Sortiment bezlepkových pekařských a cereálních výrobků vhodných jako součást školní svačiny, pro oslavy, na výlety je široký a jejich složení a tím i výživové údaje jsou velmi příznivé. Bylo by dobré, abychom my spotřebitelé věnovali pozornost složení potravin a vybírali pro zdraví příznivější. Samozřejmě některé výrobky mohou být v rámci republiky hůře dostupné, jsou ale i takové, které se dají koupit v maloobchodní síti téměř všude.

Přehled výrobků ZDE.