Internet

27
Říj

SZPI prováděla v létě  kontroly zaměřené na kvalitu točených a kopečkových zmrzlin.

Co se týká problematiky alergenů, laboratorní analýzy zmrzlin prokázaly přibližně u 25% odebraných vzorků zmrzlin přítomnost alergenní látky, o které sapotřebitel nebyl informován. Problematické byly zejména ovocné nemléčné zmrzliny, u kterých byla více než v polovině odebraných vzorků prokázána přítomnost mléčné bílkoviny, v řadě případů ve významných množstvích. Kromě toho byly zachyceny i případy nedeklarování arašídů a vajec.

Dobrá zpráva pro celiaky: Přítomnost lepku nebyla zaznamenána u žádného vzorku.

Celý článek si můžete přečíst na http://www.szpi.gov.cz/clanek/inspekce-v-lete-zjistila-pochybeni-u-temer-poloviny-prodejcu-tocenych-a-kopeckovych-zmrzlin.aspx

číst více ....
7
Zář

V Parlamentních listech vyšel článek, o výzkumu jak  školky vycházejí vstříct dětem s dietami. Článek pod názvem

Ombudsmanka: Školky stále častěji vycházejí vstříct potřebám dětí se speciálním stravováním najdete na http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Ombudsmanka-Skolky-stale-casteji-vychazeji-vstric-potrebam-deti-se-specialnim-stravovanim-396379

Pozoruhodné jsou zejména dva závěrečné odstavce.

 

číst více ....
22
Úno

Na stránkách VITALIA.CZ si můžete přečíst jaké jsou zkušenosti s označování alergenů v restauracích.

Jedná se o článek Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná http://dieta.vitalia.cz/clanky/znaceni-alergenu-v-restauracich-idea-dobra-forma-nestastna/#ic=gallery-slide&icc=backlink a článek Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle, který se zabývá i výsledky kontrol, které byly provedeny http://www.vitalia.cz/clanky/restaurace-nezvladaji-povinnost-uvadet-alergeny-v-jidle/#ixzz3S7KDmhLQ 

 

číst více ....