Novinky

26
Čvc

Pacient s celiakií, především muž-pivař, je na tom dnes mnohem lépe než pacient s celiakií diagnostikovaný před deseti, dvaceti lety. Dnes si může celiak vybrat z několika druhů bezlepkových piv, což je opravdu úspěch v pivovarské technologii a pivovarským technologům patří za tento počin velký dík.

číst více ....
15
Čvc

Pacienti s celiakií mohou bez obav konzumovat obilné destiláty. Dotaz týkající se obilných destilátů se pravidelně objevoval na všech setkáních spolků celiaků. Jednoznačnou odpověď dala legislativním rozhodnutím Evropská unie a to v Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, kde v příloze II Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost jsou v bodě 1 d)  obiloviny  použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu vyňaty z povinnosti označovat jako alergenní složky.

číst více ....
4
Čvc
V květnu se konalo v Barceloně FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO.
Vyslali jsme na akci svého zástupce, abychom měli srovnání s naším Fórem celiaků a načerpali tam inspiraci pro naše příští akce.
Krátkou zprávu z akce si můžete přečíst níže.
číst více ....
30
Kvě

Šunka patří mezi masné výrobky, pro které jsou vyhláškou stanoveny požadavky na použitou surovinu a na jakost. Dělí se do tří kategorií.

Může být v šunce lepek? V šunce nejvyšší jakosti a ve výběrové ne. Dozvíte se, i jak je to s označením bez lepku u těchto dvou kategorií šunky.

číst více ....