Média

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku i samotná bezlepková dieta se často objevují jako téma v televizi a rozhlase. O celiakii, nesnášenlivosti lepku a dalších s lepkem spojených onemocnění se dočtete v novinách, časopisech, na internetu.

V této sekci vám přinášíme to nejzajímavější, co se v této oblasti objevilo.

Odkazy na knihy zabývající se bezlepkovou dietou, odborné články a studie naleznete v sekci život bez lepku, v sekci vaření pak máme bezlepkové kuchařky a knihy, které se zabývají přípravou bezlepkových pokrmů.

27
Říj

SZPI prováděla v létě  kontroly zaměřené na kvalitu točených a kopečkových zmrzlin.

Co se týká problematiky alergenů, laboratorní analýzy zmrzlin prokázaly přibližně u 25% odebraných vzorků zmrzlin přítomnost alergenní látky, o které sapotřebitel nebyl informován. Problematické byly zejména ovocné nemléčné zmrzliny, u kterých byla více než v polovině odebraných vzorků prokázána přítomnost mléčné bílkoviny, v řadě případů ve významných množstvích. Kromě toho byly zachyceny i případy nedeklarování arašídů a vajec.

Dobrá zpráva pro celiaky: Přítomnost lepku nebyla zaznamenána u žádného vzorku.

Celý článek si můžete přečíst na http://www.szpi.gov.cz/clanek/inspekce-v-lete-zjistila-pochybeni-u-temer-poloviny-prodejcu-tocenych-a-kopeckovych-zmrzlin.aspx

číst více ....