Vážení členové Společnosti pro bezlepkovou dietu z.s. zveme Vás na valnou hromadu, která se bude konat v sobotu 5. září 2020 od 14,30 hodin v areálu PVA EXPO Praha Letňany, Beranových 667, Praha 9, v sále č.1, vstup přes halu č.6 v rámci 15. FÓRA CELIAKŮ.
číst více ....Zajímavý článek o tom, zda hraje vitamín D roli při nákaze koronavirem, si můžete přečíst na helpnet.cz (Informační portál pro lidi se specifickými potřebami)
číst více ....Během prázdnin se pravidelné schůzky v nemocnici nekonají. Pokud ale potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit. K dispozici jsme na emailu celiak@celiak.cz, případně na telefonním čísle 604 375 448 nebo si můžete s námi sjednat schůzku v rámci poradny v Polské 15.
číst více ....Stejně jako v minulém roce jsme požádali Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) o počty celiaků v roce 2019. Analýza dat se opírá o identifikaci pacientů s diagnózou K90.0 Střevní malabsorpce-Céliakie a L13.0 Jiná bulózní onemocnění – Dermatitis herpetiformis.
číst více ....Vyšlo nové číslo slovenského časpisu/ročenky BezLepku 2020/2021 (ke stažení v PDF).
číst více ....Protože se pravidelné schůzky celiaků konají v nemocnici, tak se červnová schůzka (11.6.2020) vzhledem k situaci s Covid-19 ještě neuskuteční. Pokud ale potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit. K dispozici jsme na emailu celiak@celiak.cz, případně na telefonním čísle 604 375 448 nebo si můžete s námi sjednat schůzku v rámci poradny v Polské 15.
číst více ....Zatím není možné přesně určit, kolik lidí prodělalo onemocnění covid-19. U velkého počtu nemocných se neprojeví žádné příznaky. Na tuto otázku ale může dát odpověď testování samoplátců pomocí krevních testů, a to díky protilátkám IgG. Testy na covid-19, které začínají nabízet laboratoře AeskuLab, stojí 700 korun a mohou ukázat stupeň promořenosti populace. Další informace naleznete na helpnet.cz.
číst více ....Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě. Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny druhy pšenice a žito, ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé s celiakií.
číst více ....