Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy.
Snažte se rozšiřovat své obzory, bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček.
Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Náročnější jsou pouze jídla z moučných těst (buchty, knedlíky, chléb, cukroví). Zde je zapotřebí větší míry trpělivosti a zkoušet různé postupy.
Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit recepty ověřené. Uvítáme, když nám přispějete do této rubriky i Vašimi vyzkoušenými a osvědčenými recepty. Recepty nám můžete posílat na email celiak@celiak.cz, přiložit můžete i foto hotového pokrmu.
Při přípravě bezlepkových pokrmů je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Je důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek. Zabránění kontaminace je důležité pro bezpečnost bezlepkové stravy, a proto je třeba časově nebo prostorově oddělit přípravu pokrmu. Je také nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně surovin či hotových jídel a to i například při uskladnění v lednici. Bezlepkové pečivo rychleji vysychá, je dobré ho ukládat do obalů. Dobrým pomocníkem mohou být např. pytlíky na chleba " wrapáček", kdy zabráníte rychlému vysychání pečiva a i si barevně můžete odlišit sáčky na bezlepkové a lepkové pečivo.
Na pečení chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu, doporučujeme vybrat takovou, která má bezlepkový program. Domácí pekárna je velkým přínosem zejména pro ty, kteří nemají možnost přímého nákupu čerstvého pečiva. Jednoduchostí obsluhy umožňuje vlastní výrobu čerstvého bezlepkového chleba podle svých chuťových představ. Pekárnu lze také použít k přípravě těsta na jiná pečiva (hnětení, kynutí) a na vaření (rýže, brambor).
2. díl kuchařky "Tradiční sladké pečení – bezlepkově" paní Vladěny Halatové si můžete zakoupit přímo na webu autorky. Kniha je k dostání i ve všech knihkupectvích.
číst více ....Nakladatelství GRADA vydalo i druhý díl kuchařky autorky Radky Vrzalové RADČINA KUCHAŘKA BEZ LEPKU. Obě knihy nabízí množství bezlepkových receptů a také to, jak začít bezlepkově jíst a nakupovat.
číst více ....Kuchařka bez lepku, laktózy a cukru. Srdcem v kuchyni je rodinná kuchařka plná fit receptů, které jsou sestaveny tak, aby byly vyvážené pro těla alergiků, lidí trpících na intolerance, celiaků i lidí, kteří nemohou jíst cukr. Do této skupiny totiž patří i autoři a jejich děti….
číst více ....Byla vydána další kuchařka "Bezlepkové sladké a slané pečení", kterou napsaly Sabrina Sue Danielsová a Dagmar Reichelová.
číst více ....Nakladatelství Smart press vydalo novou kuchařku Lucie Kazdové, ve které naleznete recepty na koláče, dorty, zákusky, vánoční cukroví, houstičky, pizza, quiche, chléb. Kniha bude k dostání se slevou na Vánočním bezlepkovém trhu 9. prosince 2017 na stánku Lucie Kazdové z Bezlepkové cukrárny Zdiby, nebo si ji můžete objednat v nakladatelství.
číst více ....Paní Zdeňka Mazúrová vydala kuchařku Bezlepkové pečení pro každého.
číst více ....Vyšla kuchařka autorky Vladěny Halatové – Tradiční sladké pečení Bezlepkově.
číst více ....