Vaření

Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy.

Snažte se rozšiřovat své obzory, bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček.

Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Náročnější jsou pouze jídla z moučných těst (buchty, knedlíky, chléb, cukroví). Zde je zapotřebí větší míry trpělivosti a zkoušet různé postupy.

Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit recepty ověřené. Uvítáme, když nám přispějete do této rubriky i Vašimi vyzkoušenými a osvědčenými recepty. Recepty nám můžete posílat na email celiak@celiak.cz, přiložit můžete i foto hotového pokrmu.

Při přípravě bezlepkových pokrmů je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Je důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek. Zabránění kontaminace je důležité pro bezpečnost bezlepkové stravy, a proto je třeba časově nebo prostorově oddělit přípravu pokrmu. Je také nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně surovin či hotových jídel a to i například při uskladnění v lednici. Bezlepkové pečivo rychleji vysychá,  je dobré ho ukládat do obalů. Dobrým pomocníkem mohou být např. pytlíky na chleba " wrapáček", kdy zabráníte rychlému vysychání pečiva a i si barevně můžete odlišit sáčky na bezlepkové a lepkové pečivo.

Na pečení chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu, doporučujeme vybrat takovou, která má bezlepkový program. Domácí pekárna je velkým přínosem zejména pro ty, kteří nemají možnost přímého nákupu čerstvého pečiva.   Jednoduchostí obsluhy umožňuje vlastní výrobu čerstvého bezlepkového chleba podle svých chuťových představ. Pekárnu lze také použít k přípravě těsta na jiná pečiva (hnětení, kynutí) a na vaření (rýže, brambor).