Od 1. července 2014 nabízí Jizerské pokárny 3 nové druhy bezlepkových dortů, a to – Dort Harlekýn se šlehačkou a kakaový a máslový dort. Více informací najdete na www.jipek.cz
číst více ....Při kontrole SZPI byl zjištěn ve výrobku Raciolky obsah lepku 107 mg/kg. Více informací najde na http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=2370
číst více ....S tím, že skončily sKarty, přestaly fungovat i jako průkazy OZP. Co je třeba udělat jejich držiteli najdete na http://www.nrzp.cz/aktualne/informace-predsedy-nrzp-cr/1182-informace-c-32-2014-konec-skaret-jako-prukazu-ozp.html
číst více ....Ministerstvo práce a sociálních věcí chce snížit administrativní zátěž handicapovaných a seniorů.
Více informací najdete v tiskové zprávě MPSV http://www.mpsv.cz/files/clanky/17773/TZ_150414b_2.pdf
číst více ....K 30. 4. 2014 se ruší skarty. Více informací najdete na http://www.helpnet.cz/aktualne/101520-3
číst více ....Další dotazník k diplomové práci studentky VOŠ zdravotnické obor nutriční terapeut najdete na http://kvalita-zivota-s-celiakii.vyplnto.cz/
číst více ....Studentka třetího ročníku vyšší odborné zdravotnické školy píše absolvenskou práci na téma Celiakie. Praktická část práce se skládá z dotazníku, který je zaměřen na kvalitu života s touto nemocí.
Jeslti jí chcete pomoct, můžete vyplnit tento dotazník http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/kvalita-zivota-celiaku/
číst více ....Studentka magisterského studia na VŠE v Jindřichově Hradci Marie Kalistová by Vás ráda požádala o pomoc při zpracování diplomové práce.
Po rozkliknutí následujícího odkazu naleznete dotazník týkající se diagnostiky celiakie. Vyplnění dotazníku zabere pouze pár minut.
https://docs.google.com/forms/d/1T7kgGwjajraXVTTQke8s8Ta5dx9PMHXQRt6JrjwY1tE/viewform
číst více ....Jednou z nejčastěji diskutovaných otázek celiaků je označení výrobků textem Může obsahovat stopy lepku.
Při přednášce na minulém Fóru celiaků vzešel požadavek nechat ověřit, jak to s těmito výrobky vlastně je.
Výzkumný ústav potravinářský Praha proto připravil pro letošní rok projekt na testování právě takto označených výrobků.
Vyzýváme Vás, abyste se zapojili a nahlásili, které výrobky takto označené máte zájem nechat otestovat.
Napište nám proto na naši adresu celiak@celiak.cz název výrobce, výrobku a kde se dá koupit. Shromáždíme vaše tipy a VÚPP jich 20, které budou nejvíce požadované otestuje.
Výsledky se dozvíte na našich stránkách.
Výzkum Vitany
Podle výzkumu, který prováděla Vitana a kterého jste se mohli na našich stránkách nedávno účastnit, vyplývá, že v domácnostech, kde je celiak, se většinou vaří rovnou bezlepkově. Domácnosti se tak vyhýbají dvojímu vaření. Speciální pokrmy pouze pro osobu na bezlepkové dietě se vaří jen v necelé jedné pětině domácností.
Bezlepkové potraviny nakupují celiaci jak v hypermarketech, kde často míří rovnou k regálům určeným přímo bezlepkovým potravinám, tak i ve specializovaných menších prodejnách se zdravou výživou.
Nejčastěji nakupovanými druhy bezlepkových produktů jsou mouky, domácí směsi na vaření a pečení, strouhanky a směsi na chléb. S těmito výrobky jsou respondenti většinou spokojení, nejlépe je hodnocený bezlepkový puding. Nejčastějším důvodem nespokojenosti s bezlepkovými produkty je jejich špatná konzistence a chuť. Respondenti by ocenili větší výběr listového těsta, baget, těstovin, polévek, pizz a koblih.
Co se týká speciálně neoznačených bezlepkových potravin, respondenti zmiňovali obavu, že u nich postrádají garanci toho, že skutečně neobsahují lepek.
VITANA ukončila svůj průzkum zaměřený na výrobky, vhodné i pro lidi s nesnášenlivostí lepku.
Dovolte nám, abychom Vám jménem Vitany poděkovali za spolupráci.
VITANA provádí průzkum o vaření pro celiaky. Prosíme Vás proto, abyste se do něho zapojili a zodpověděli dotazník, který najdete na
https://kvalikvant.cz/jdi/669ee2bc55.
Jeho výsledky by měly přispět všem celiakům a rozšířit jejich možnosti při nakupování.
číst více ....