V nakladatelství Mladá fronta vyšla kniha "Celiakie" autorky MUDr.Ivy Hoffmanové, Ph.D.. Kniha je určena především pro širokou lékařskou veřejnost a klade si za cíl podat ucelený a současný pohled na celiakii jako na systémovou autoimunitní chorobu.
číst více ....Nejen pro čerstvé pečivo (Dr.Pekař, Mlska, DoDo) si od srpna 2019 můžete dojít nově do obchodu MaŠi bezlepek na Moskevské ulici v Praze. Dále mají v sortimentu klasické bezlepkové výrobce jako je Schar, Extrudo, Nutri free, Pivovar Ferdinand…
číst více ....Nakladatelství GRADA vydalo i druhý díl kuchařky autorky Radky Vrzalové RADČINA KUCHAŘKA BEZ LEPKU. Obě knihy nabízí množství bezlepkových receptů a také to, jak začít bezlepkově jíst a nakupovat.
číst více ....Pacient s celiakií, především muž-pivař, je na tom dnes mnohem lépe než pacient s celiakií diagnostikovaný před deseti, dvaceti lety. Dnes si může celiak vybrat z několika druhů bezlepkových piv, což je opravdu úspěch v pivovarské technologii a pivovarským technologům patří za tento počin velký dík.
číst více ....Zajímavý článek An Overview of Celiac Disease z amerického Verywell.com o celiakii a bezlepkové dietě (v anglickém jazyce).
číst více ....Pacienti s celiakií mohou bez obav konzumovat obilné destiláty. Dotaz týkající se obilných destilátů se pravidelně objevoval na všech setkáních spolků celiaků. Jednoznačnou odpověď dala legislativním rozhodnutím Evropská unie a to v Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, kde v příloze II Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost jsou v bodě 1 d) obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu vyňaty z povinnosti označovat jako alergenní složky.
číst více ....Připomínáme, že v červenci a srpnu lze žádat o příspěvek na bezlepkovou dietu Všeobecné zdravotní pojišťovny za 1. pololetí.
číst více ....