Život bez lepku

Po diagnostikování Vám lékař poskytne informace o nemoci, ale nenaučí Vás, jak si poradit v běžném životě, tj. kde a co máte nakupovat, jak vařit a co čím při dietě nahradit. Neklademe si za cíl poskytnout Vám odborné informace týkající se Vaší diagnózy, a zastoupit tak roli lékaře, ale chceme Vám poradit, jak s bezlepkovou dietou normálně žít.

Vezměte dietu jako součást svého životního stylu. Držíte ji pro sebe (ne kvůli lékařům) proto, abyste zůstali zdraví a fit. Je to vlastně zvláštní způsob cesty ke zdraví. Berte dietu pozitivně. Na svoje zdraví máte při bezlepkové dietě přímý vliv. Léčbu určujete sami, bez léků, pouze stravou, která může být od běžné stavy k nerozeznání, váš zdravotní stav se zlepšuje nebo zhoršuje v souvislosti s tím, co jíte.

Pro bezlepkovou dietu je velice důležitá informovanost a komunikace. Snažte se být neustále ve střehu a čerpat nové informace. Najděte si svůj styl v tom, jak se k dietě postavíte. Je jasně dáno, co se při dietě může a co nesmí jíst. Toho se určitě stále držte. Existuje ale celá řada potravin a nápojů, kde lepek není přítomen. Setkáte se s názorem, že lepek může být všude. Můžete ale také potkat lidi, kteří pijí všechny druhy alkoholu (i pivo), přídatným látkám nevěnují pozornost, cítí se v pohodě a jejich testy potvrzují, že dietu dodržují správně. Záleží tedy na vás, jak se zařídíte.

Zkontaktujte se s dalšími bezlepkáři. Je příjemné poznat někoho, kdo na tom je stejně jako vy. Máte tak možnost probrat praktické aspekty diety, navzájem si poradit a navíc nemáte pocit, že v tom jste sami. To má význam zejména u dětí. Je dobré je poslat na tábor, kde je zabezpečena příprava diety a kde dítě po seznámení s ostatními pochopí, že se u něj nejedná o něco výjimečného.

Knihy, odborné články, studie

12
Úno

Výzkumný ústav potravinářský Praha se zabýval tím, jestli je v kávovinách lepek a jeho výsledky jsou víc než zajímavé.  Článek si můžete přečíst zde. 

číst více ....
9
Pro
Dostali jsme dotaz, zda je bezpečné z hlediska bezlepkové diety používat jednorázové nádobí z bioplastu.
Odpověď zpracovala  Ing.Dana Gabrovská, Ph.D., Potravinářská komora ČR, na základě podkladů  Doc. Ing. Jaroslava Dobiáše, VŠCHT Praha.
Odpověď si můžete přečíst zde.
číst více ....
14
Čvn
V časopise Výživa a potraviny č. 3/2018 byl uveřejněn článek Zmrzlina a lepek – je důvod k obavám? Pracovnice VUPP se zaměřily na testy zmrzlin z hlediska obsahu lepku. Výsledky jsou velice dobré. Článek si můžete přečíst zde
číst více ....
17
Led
Potravinářská komora ČR spolu s námi, tedy Společností pro bezlepkovou dietu, nechala otestovat na VŠCHT senzorické vlastnosti 9 vzorků bezlepkových chlebů, které jsou běžně na trhu.
 
číst více ....
3
Srp

Po přečtení článku "Testujeme královské šunky" jsme požádali o vyjádření Ing. Janu Rysovou z Výzkumného ústavu potravinářského Praha, zda šunky mohou obsahovat lepek. Do šunky nejvyšší jakosti a do výběrové nejsou povolené bílkoviny rostliného původu. Do šunky standardní jsou povolené, ale samozřejmě platí, že pokud by byla rostlinná bílkovina alergen – tj. např. lepek, sója, tak to musí být uvedeno ve složení zvýrazněným písmem. Dále nám poslala citaci z Vyhlášky č.69/2016Sb. (viz příloha).

číst více ....