Stravování

Veřejné stravování

I celiaci se musí stravovat mimo domov, a přestože se sortiment a dostupnost bezlepkových výrobků zlepšily a současně se zlepšilo i povědomí české veřejnosti o bezlepkové dietě, je nutné při stravování se mimo domov na bezlepkovou dietu myslet.

Nové nařízení o označování alergenů má stravování celiaků v restauracích usnadnit, neboť lepek jako alergen musí být vyznačen číslem 1. Zároveň musí být uveden i druh obiloviny, která představuje alergen v daném pokrmu. Přesto doporučujeme personál restaurace na celiakii upozornit a domluvit se na vhodném jídle, než jen spoléhat na číselné označení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Mimo jiné se zaměřuje i na alergeny. Co všechno musí splňovat provozovny veřejného stravování najdete zde.

Tipy na restaurace přátelské k celiakům (i dalším kdo, drží bezlepkovou dietu) jsou uvedeny sekci restaurace.

Potřebám bezlepkové diety vyšla vstříc i katolická církev, která vydala "Směrnici pro svaté přijímání".

Školy, školky a vyhláška o školním stravování

Stravování mimo domov musí řešit i rodiče malých dětí v mateřských školkách a školních stravovacích zařízeních.

Od 1. února 2015 platí novela vyhlášky o školním stravování (novelizace 2017), kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb. Novela vyhlášky přináší možnost přípravy dietní stravy a měla by tak zlepšit situaci pro děti s bezlepkovou dietou ve školních jídelnách. Podle této novely strávníkům, jejichž zdravotní stav posoudil registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost tak, že jejich stravování vyžaduje omezení podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu (dále jen „dietní školní stravování“), a to za podmínek stanovených, v případě zařízení školního stravování, jeho vnitřním řádem a v případě jiné osoby poskytující stravovací služby jejím vnitřním předpisem.

Výběr potravin, receptur, jídelní lístek a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního školního stravování musí být určeny nutričním terapeutem nebo  lékařem se specializovanou způsobilostí.

1. září 2021 vstoupila  v účinnost další novela vyhláška č. 272/2021 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Změna se týká zejména  zvýšení finančních normativů a stravování v lesních školkách.
Celé znění vyhlášky v platném znění najdete zde.
24
Říj

Také jste neuspěli se žádostí o přípravu bezlepkové stravy ve školním  stravovacím zařízení? Na stránkách Sekce nutričních terapeutů, která je podle novely vyhlášky o školním stravování garantem přípravy dietní stravy, je uvedeno jak postupovat, pokud školní jídelna odmítá připravovat dietní stravu.

Podrobnosti najdete na  zde.

číst více ....
12
Úno

Česká školní  inspekce poslala na školy dopis k tomu jak postupovat při realizaci novely vyhlášky č. 17/2015 Sb. o školním stravování.
Důležité je, že školy, kde se dosud jídla bez lepku  připravovala v tom můžou pokračovat a do  počátku školního  roku 2015/2016 doplní potřebné náležitosti systému  dietního stravování.

S textem dopisu se můžete seznámit zde

číst více ....