Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy.
Snažte se rozšiřovat své obzory, bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček.
Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Náročnější jsou pouze jídla z moučných těst (buchty, knedlíky, chléb, cukroví). Zde je zapotřebí větší míry trpělivosti a zkoušet různé postupy.
Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit recepty ověřené. Uvítáme, když nám přispějete do této rubriky i Vašimi vyzkoušenými a osvědčenými recepty. Recepty nám můžete posílat na email celiak@celiak.cz, přiložit můžete i foto hotového pokrmu.
Při přípravě bezlepkových pokrmů je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Je důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek. Zabránění kontaminace je důležité pro bezpečnost bezlepkové stravy, a proto je třeba časově nebo prostorově oddělit přípravu pokrmu. Je také nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně surovin či hotových jídel a to i například při uskladnění v lednici. Bezlepkové pečivo rychleji vysychá, je dobré ho ukládat do obalů. Dobrým pomocníkem mohou být např. pytlíky na chleba " wrapáček", kdy zabráníte rychlému vysychání pečiva a i si barevně můžete odlišit sáčky na bezlepkové a lepkové pečivo.
Na pečení chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu, doporučujeme vybrat takovou, která má bezlepkový program. Domácí pekárna je velkým přínosem zejména pro ty, kteří nemají možnost přímého nákupu čerstvého pečiva. Jednoduchostí obsluhy umožňuje vlastní výrobu čerstvého bezlepkového chleba podle svých chuťových představ. Pekárnu lze také použít k přípravě těsta na jiná pečiva (hnětení, kynutí) a na vaření (rýže, brambor).
Termíny Bezlepkových kurzů cukrářky a kuchařky paní Halatové najdete ZDE. Členové Společnosti pro bezlepkovou dietu mají slevu, informace o slevě
číst více ....Nová on-line bezlepková kuchařka Pečení nejen na neděli paní Radky Vrzalové: najdete 63 nových receptů recepty vhodné pro různé intolerance
číst více ....V Dobrém ránu na ČT dne 14. 3. 2023 paní Vlaďka Halatová předvedla, jak si například upéct kváskový chléb, burgery
číst více ....Jak vařit úsporně bez lepku, mléka a jiných alergenů Přejete si vařit jednoduše a úsporně, a přesto sestavit vynikající bezlepkový
číst více ....Bezlepková kuchařka z edice Apetit Zdravý život obsahuje více než 100 receptů a tipů na skvělá jídla bez lepku. I
číst více ....Výrobky řady produktů Freee od Doves Farm jsou bez lepku, bez pšeničného deproteinovaného škrobu, sojové mouky, lupinové mouky, ztužených tuků,
číst více ....Vyšla nová kuchařka paní Vladěny Halatové "Hlavní jídla, pečivo a speciality 2 – bezlepkově".
číst více ....2. díl kuchařky "Tradiční sladké pečení – bezlepkově" paní Vladěny Halatové si můžete zakoupit přímo na webu autorky. Kniha je k dostání i ve všech knihkupectvích.
číst více ....