Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy.
Snažte se rozšiřovat své obzory, bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček.
Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Náročnější jsou pouze jídla z moučných těst (buchty, knedlíky, chléb, cukroví). Zde je zapotřebí větší míry trpělivosti a zkoušet různé postupy.
Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit recepty ověřené. Uvítáme, když nám přispějete do této rubriky i Vašimi vyzkoušenými a osvědčenými recepty. Recepty nám můžete posílat na email celiak@celiak.cz, přiložit můžete i foto hotového pokrmu.
Při přípravě bezlepkových pokrmů je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Je důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek. Zabránění kontaminace je důležité pro bezpečnost bezlepkové stravy, a proto je třeba časově nebo prostorově oddělit přípravu pokrmu. Je také nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně surovin či hotových jídel a to i například při uskladnění v lednici. Bezlepkové pečivo rychleji vysychá, je dobré ho ukládat do obalů. Dobrým pomocníkem mohou být např. pytlíky na chleba " wrapáček", kdy zabráníte rychlému vysychání pečiva a i si barevně můžete odlišit sáčky na bezlepkové a lepkové pečivo.
Na pečení chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu, doporučujeme vybrat takovou, která má bezlepkový program. Domácí pekárna je velkým přínosem zejména pro ty, kteří nemají možnost přímého nákupu čerstvého pečiva. Jednoduchostí obsluhy umožňuje vlastní výrobu čerstvého bezlepkového chleba podle svých chuťových představ. Pekárnu lze také použít k přípravě těsta na jiná pečiva (hnětení, kynutí) a na vaření (rýže, brambor).
Paní Koukolová právě vydala novou „kuchařku“:[/download/media/Titulni strana kucharka.pdf],
+ téměř 200 receptů pro vaření pro celou rodinu, recepty na domácí pekárnu
+ cena 75,- Kč + poštovné, objednávky na e-mailu alexandrakoukolova@seznam.cz nebo poštou na adrese A. Koukolová, Petržílova 3296, 14300 Praha 4, i faxem 241766693
+ platba předem 100,- Kč nebo na dobírku
+ k dostání samozřejmě i v prodejně „Bezlepka“:[http://www.bezlepka.cz/], kde mají i ochutnávky vaření z kuchařky
V knihkupectvích se objevila nová, velice zajímavá bezlepková kuchařka Vaříme zdravě bez lepku – 80 chutných a zdravých jídel při onemocnění celiakií
+ autoři: Trudel Marquardt, Britta-Marei Lanzenberger
+ k dostání v knihkupectví Kanzelsberger nebo pod www.vasut.cz – sekce Kuchařky
V knihkupectvích se objevila nová kniha o celiakii. Autorka se zde dělí o své zkušenosti s výchovou dětí s bezlepkovou dietou. Díky tomu vyplňuje kniha mezeru v informacích o přístupu k dětem s celiakií.
+ autorka: Renata Červenková
+ cena: cca 190 Kč, k dostání „např. v Neoluxoru“:[http://neoluxor.cz/kniha/celiakie/978807262425]
Vydavatelství Vašut 2006 (orientační cena 150,- Kč)
+ obecné informace a velmi zajímavé recepty
číst více ....
Tupperware – Distribuční středisko, Dusíkova 3, Brno-Lesná 638 00
„Brno@Tupperware.cz“:[mailto:Brno@Tupperware.cz]
+ recepty na bezlepková jídla připravovaná s pomocí výrobků Tupperware
(ale jdou použít i bez nich)
číst více ....Nakladatelství Computer Press Brno 2006, cena 119 Kč
+ Obecné informace o celiakii a dalších potravinových alergiích
+ Překlad a úprava pro české čtenáře: MUDr. I.Martínková a MUDr. N. Petejová (FN Ostrava Poruba)
+ více na www. knihy.cpress.cz