Po diagnostikování Vám lékař poskytne informace o nemoci, ale nenaučí Vás, jak si poradit v běžném životě, tj. kde a co máte nakupovat, jak vařit a co čím při dietě nahradit. Neklademe si za cíl poskytnout Vám odborné informace týkající se Vaší diagnózy, a zastoupit tak roli lékaře, ale chceme Vám poradit, jak s bezlepkovou dietou normálně žít.
Vezměte dietu jako součást svého životního stylu. Držíte ji pro sebe (ne kvůli lékařům) proto, abyste zůstali zdraví a fit. Je to vlastně zvláštní způsob cesty ke zdraví. Berte dietu pozitivně. Na svoje zdraví máte při bezlepkové dietě přímý vliv. Léčbu určujete sami, bez léků, pouze stravou, která může být od běžné stavy k nerozeznání, váš zdravotní stav se zlepšuje nebo zhoršuje v souvislosti s tím, co jíte.
Pro bezlepkovou dietu je velice důležitá informovanost a komunikace. Snažte se být neustále ve střehu a čerpat nové informace. Najděte si svůj styl v tom, jak se k dietě postavíte. Je jasně dáno, co se při dietě může a co nesmí jíst. Toho se určitě stále držte. Existuje ale celá řada potravin a nápojů, kde lepek není přítomen. Setkáte se s názorem, že lepek může být všude. Můžete ale také potkat lidi, kteří pijí všechny druhy alkoholu (i pivo), přídatným látkám nevěnují pozornost, cítí se v pohodě a jejich testy potvrzují, že dietu dodržují správně. Záleží tedy na vás, jak se zařídíte.
Zkontaktujte se s dalšími bezlepkáři. Je příjemné poznat někoho, kdo na tom je stejně jako vy. Máte tak možnost probrat praktické aspekty diety, navzájem si poradit a navíc nemáte pocit, že v tom jste sami. To má význam zejména u dětí. Je dobré je poslat na tábor, kde je zabezpečena příprava diety a kde dítě po seznámení s ostatními pochopí, že se u něj nejedná o něco výjimečného.
Knihy, odborné články, studie
Bramborové lupínky, chipsy jsou velmi oblíbenou pochutinou. Odborníci na výživu nemusí souhlasit s jejich častou konzumací, nicméně dnes je možné
číst více ....V rámci obilovin podčeledi lipnicovitých patří oves do jiného rodu (Avenae) než pšenice, žito a ječmen, patřící do rodu Triticeae.
číst více ....Všichni obecně vnímáme nekonečný a nežádoucí přísun informací (podložené, nepodložené) ve všech přístupných médiích, některé si sami cíleně vyhledáváme. Také
číst více ....Zajímavý pohled na dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky. Zdroj Zpravodaj Společnost pro
číst více ....Zpracováno podle článku: Rysová Jana: Obsah lepku v masových pomazánkách Výživa a potraviny, 78 (5), 2023, 6-9. Paštiky a další
číst více ....Článek ing. Jany Rysové z Výzkumného ústavu potravinářského Praha Dáte si červíka nebo cvrčka? si můžete přečíst zde.
číst více ....Na webu Výzkumného ústavu potravinářského Praha si můžete přečíst článek, který vysvětluje pojmy dextróza, dextriny a maltodextriny. Dozvíte se i
číst více ....Mohou celiaci zařadit do své stravy kukuřičné lupínky s ječným sladem? Na toto téma si můžete přečíst velice podrobný článek
číst více ....