Výklad k legislativě

Legislativní pravidla jsou dána, přesto je důležité vědět, jak si je vykládat. Vyhledáváme proto pro Vás informace, které Vám pomohou ke snadnějšímu pochopení jak se stravovat bezpečně bez lepku.

Mějte na paměti, že bezlepková dieta je na celý život.

Proto je nutné mít přehled a znát pravidla, níže uvádíme výběr z nejdůležitějších článků v této sekci:

Pozor při vyhledávání informací u potravin a pokrmů; Alkoholické nápoje a bezlepková dieta; Sójové omáčky a bezlepková dieta; ŽITO a bezlepková dieta při celiakiiSirupy a bezlepková dieta; Může být v šunce lepek?; Bezlepková dieta - Jak na ni?

8
Čvn

Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě. Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny druhy pšenice a žito, ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé s celiakií.

číst více ....
25
Říj

SIRUPY (glukosové, glukoso-fruktosové a další) 

Sirupy jsou koncentrované roztoky cukrů a jejich derivátů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, maltooligosacharidy, sorbitol, maltitol). Nejčastěji se vyrábějí z kukuřice, pšenice nebo brambor, kdy se nejprve izoluje škrob, který se dále hydrolyzuje. Vzniklá glukosa se separuje (membránové systémy) a pak se enzymově přeměňuje na fruktosu. V potravinářství jsou nejvíce používané glukosové, glukoso-fruktosové a maltosové sirupy.

číst více ....